20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

PKK'nın da silah tedarikçisi

Rus silah tüccarı Viktor Bout, ABD istihbaratının bir yıldır devam eden örtülü operasyonu sonucu yakayı ele verdi.

Kolombiyalı Marksist gerilla kimliği altında But’un yakın çevresine sızan Amerikan ajanları, "Ölüm Taciri"ni Bangkok’taki otele ayak basar basmaz tutukladı. But’un müşteri portföyünde PKK, Taliban, El Kaide, Çeçenler, Afrikalı diktatörler vardı.

SAVAŞ Lordu, Ölüm Taciri lakaplarıyla tanınan ve önceki gün Tayland’da yakalanan Rus silah kaçakçısı Viktor Bout’un (41) son bir yıldır devam eden örtülü bir operasyon sonucu yakayı ele verdiği ortaya çıktı. Bout’u dört aydır adım adım takip eden Amerikan Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (DEA) ajanları, Tayland emniyetiyle işbirliği içinde yapılan operasyon sonucu Rus taciri başkent Bangkok’ta tutukladı.

DEA’nın bölge direktörü Thomas Pasquarello, "Ona boşuna ’Ölüm Taciri’ dememişler" ifadesini kullanırken, ABD yetkilileri de Bout’un sınırdışı edilerek kendilerine teslim edilmesini istediler. Tayland emniyeti ise, Bout’un dünyada teröristlere yasadışı yollardan silah satarken bu ülkeyi üs olarak kullanıp kullanmadığını araştırıyor.

Beş yıldızlı bir otelde yakalanan But kelepçelenip dünya medyasının karşısına çıkarıldı, ancak soruları yanıtlamadı. Bout’un kardeşi ve avukatı ise, suçlamaları redderek, Moskova’ya "Onu kurtarın" çağrısı yaptı.

HAYATI FİLM OLMUŞTU

Dünyanın en çok aranan silah tüccarı olan ve hayat hikayesi 2005 yılında Nicolas Cage’in oynadığı "Savaş Tanrısı (Lordu)" filminde beyaz perdeye aktarılan Viktor Anatolyeviç But, resmi belgelere göre 13 Ocak 1967’de Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de doğdu. Ancak kendi ifadesine göre asıl doğum yeri Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’tı ve ailesi de Ukrayna asıllıydı.

Sovyet gizli servisi KGB’de binbaşılığa yükselen But, bir dönem hava indirme komandolarını eğitti. Rusça’nın yanısıra, İngilizce, Fransızce ve Portekizce dahil 6 dil konuşan But, SSCB’de ve yurtdışında birçok Rus üssünde görev aldıktan sonra 1993’te emekli oldu.

But, SSCB’nin çöküşünün ardından uluslararası bir silah tüccarına dönüştü. Irak ve birbiriyle savaşan Afrika devletleri gibi BM yaptırımları uygulanan ülkelere silah satarak büyük servet kazanınca İngiliz istihbaratı ona "Ambargo Kırıcı" lakabını verdi.

Ölüm tacirini sona götüren yol

1990’lar: Batı istihbarat örgütleri, Afrika’daki iç savaşlarda geçen ortak ismin Viktor Bout olduğunu 1990’ların sonunda farketti.

2005: Amerikan Hazine Bakanlığı, Bout’un "tank, helikopter ve tonlarca silah nakliyatı" kapasitesine sahip olduğunu bildirerek malvarlığını doldurdu.

2006: Kolombiya’daki Marksist-Leninist örgüt FARC ile ilgili soruşturma yürüten Amerikan Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (DEA), militanların kokain ticaretini korumak üzere uluslararası silah ticaretine girdiğini tespit etti. FARC’ı izlemeye alan DEA, sonunda Viktor But ismine ulaştı.

2007 Kasım: BM, But’a seyahat yasağı koydu. But’un iş ortağı Andrew Smulian’a yaklaşan muhbirler, Rus tacirin yakın çevresine FARC üyesi müşteri kılığında sızdı. Karayip adası Curacao, Kopenhag ve Romanya’da milyonlarca dolarlık pazarlık yapıldı. Sadece nakliye bedeli 5 milyon dolardı. But, FARC’a, "Silahları Kolombiya’da sizin kontrolünüzdeki bölgelere havadan indireceğiz" sözü verdi.

1 Mart 2008: Kolombiya ordusu, Ekvador’daki FARC militanlarına karşı düzenlediği operasyonda, örgüt liderlerinden Raul Reyes’in "háyati" bilgiler içeren dizüstü bilgisayarını ele geçirdi.

3 Mart 2008: Amerikan ajanları, Bangkok’u uyararak, But’un sözde FARC ile yaptığı anlaşmayı tamamlamak için Tayland’a geleceğini bildirdi. Tayland mahkemesi Bout hakkında tutuklama kararı verdi. İki gün sonra Bangkok’a inen Bout, otelinde yakalandı.

Belçika merkezli terör holdingi

BOUT’un "dünya terör piyasasına" sunduğu silahlar arasında, yerden havaya füzeler, uçaksavar bataryaları, tanksavar roketler, zırhlı araçlar ve hatta taarruz helikopterleri de var. FARC’ın yanısıra, PKK, El Kaide, Taliban, Çeçenler ve Afrikalı diktatörler But’un başlıca müşterileriydi.

SSCB’nin çöküşünün ardından işsiz kalınca Transavia Export Cargo şirketini kurup Somali’deki Belçika askerlerinin lojistik ihtiyaçlarını karşılayan eski KGB ajanı, 1995’te de Belçika’nın Oostende şehrinde Trans Aviation Network Group adlı şirketin temellerini attı. Daha sonra dört şirketini Cargo Airlifts ismiyle birleştiren But, uçaklarıyla dünyanın dört bir yanına silah satarak akıl almaz bir servet edindi. But, Bulgaristan, Moldova ve Ukrayna gibi eski Doğu Bloku ülkelerinden aldığı ucuz silahları, Antonov tipi 50 adet uçakla, dünyanın dört bir yanına dağıtıyordu.

Müşterileri

1992-1995 arasında Afganistan’da çatışan gruplara 50 milyon dolarlık silah sattı. Sonra da Taliban’la çalışmaya başladı.

Liberyalı Charles Taylor ve Libyalı Muammer Kaddafi başta olmak üzere Afrikalı diktatörlere Bulgaristan üzerinden silah sattı. Mayıs 2006’da, Bosna’dan Irak’a 200 bin Kalaşnikof gönderdi.

Latin Amerikalı Marksist-Leninist terör örgütlerinden FARC’ın yanısıra, PKK’ya da silah satan Bout, ideoloji gözetmiyordu. Hem Çeçen militanları, hem Rus ordusunu besledi. Bir yandan El Kaide’ye, bir yandan Amerikan hükümetine ve hatta Birleşmiş Milletler barışgüçlerine çalıştı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 8 Mart 2008 Cumartesi 08:43:28
Güncelleme :8 Mart 2008 Cumartesi 22:21:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
anton makarov IP: 88.227.131.xxx Tarih : 8.03.2008 10:16:59

yani şimdi bu adam bu işleri 26 yasındamı nyapmaya başlamış insan inanmıyor vardır bunun arkası adamı maşa kullananları bulmak lazım....