20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Polis 'bilimsel' coplayacak

Emniyet Genel Müdürlüğü polisin zor kullanmasında ortaya çıkan istenmeyen durumların önlenmesi için, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile ortak bir çalışma başlattı. 'Orantılı Güç Kullanımına Yönelik Bir Model Geliştirme ve Uygulama Araştırması' adı verilen araştırmada, polisin toplumsal olaylarda güç kullanmasına standartlar getirilecek. Polisin toplumsal olaylara müdahale ederken nasıl cop kullanacağı bilimsel yöntemlerle belirlenecek. 

POLİSİN MÜDAHALESİ ELEŞTİRİLİYOR

ODTÜ yetkilileri “Polis güç kullanımı ile ilgili bir çok sorunla karşılaşıyor. Bazen yetersiz güç kullanarak kendisi ya da siviller de zarar görüyor. Bu yüzden polis sıkça eleştiri konusu oluyor” dediler. Bu durumun toplumda polise karşı 'güvensizlik' ve 'korku' ortamı oluşturduğunu belirten yetkililer, polisin de kendine olan güvenini sarstığına dikkat çektiler.

GÜÇ KONTROLSÜZ OLMAYACAK

Polis Akademesi Başkanlığı ile ODTÜ'nün ortak çalışmasında “Polisin güç kullanımadan önce yapması gerekenler ile güç kullanmasına karar verdiğinde kullanılacak gücün hangi seviyede olacağı, bir güç kullanılması gerekiyorsa; kullanılacak bu gücün şüpheliye zarar vermeyecek şekilde tasarlanması” amaçlanıyor. Çalışmanın gerekçesi ise dünya standartlarında insan haklarına uygun yeni bir sisteme ihtiyaç duyulması olarak açıklandı.


Müdahaleye yeni model

Emniyet Genel Müdürlüğü ve ODTÜ'nün ortak çalışmasında çözüm aranacak başlıklar şöyle:

Polisin müdahale etme, yakalama, etkisiz hale getirme, zor ve silah kullanma konularında hukuki ve davranışsal sorunlara çözüm aranacak.

Bu sorunların giderilmesi amacıyla hizmet içi ve hizmet öncesi eğitim modeli belirlenecek.

Yasalara uygun müdahale şekilleri belirlenecek. Güç kullanmadaki belirsizlikler giderilecek.

Polisin görev yapma ve olaylara müdahale prosedüorleri yeniden belirlenecek.

Polisin görev ve yetkileri ile uygulamalardaki aksaklıklar AB normlarına göre yeniden gözden geçirilecek.

Yeni Şafak
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2008 Pazar 07:32:46
Güncelleme :31 Ağustos 2008 Pazar 07:38:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?