17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Polise 'biber gazı' için suç duyurusu

NATO Zirvesi sırasında protesto gösterisi yapmak isteyenlere, göz yaşartıcı bomba kullanarak, biber gazı sıkarak engellemeye çalışan polis hakkında suç duyurusunda bulunulabileceği, dava açılabileceği iddia edildi.

İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu’nun da "Gereken ikazı yaptım. İnşallah eğitimle bunlar aşılacak. Tasvip etmek mümkün değil" diyerek kimi eylemlerini eleştirdiği güvenlik güçleri, eylemcilere yaptığı uygulamayla AB standartlarıyla zaman zaman çelişen görüntüler ortaya çıkardı.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULABİLECEK

İstanbul Barosu CMUK Uygulama Merkezi Sorumlusu avukat Ulaş Palamir, NATO ve Bush karşıtı gösterilerde göz yaşartıcı ve biber gazına maruz kalan, polis şiddetine uğrayan kişilerin suç duyurusunda bulunabileceklerini kaydetti. Palamir, başvuru sırasında tazminatta istenilebileceğini de vurguladı.

İzmir Barosu İnsan Hakları Merkezi’nin İşkencenin Önlenmesinde Hukukçuların Rolü Projesi Müdürü Önder Demir de, polisin basında yer alan fotoğraflardaki davranışının "kötü muameleye" girdiğini, polisin güç kullanımını aştığı iddiasıyla bu muameleye maruz kalanların savcılığa başvurarak suç duyurusunda bulunabileceğini iddia etti. Demir sürecin AİHM’ye kadar uzanabileceğini anlattı.

Avukat sağlama konusunda baro olarak bir gruplarının bulunduğunu ve ücretsiz hizmet verdiğini kaydeden Demir, avukat talebiyle kendilerine yapılan başvuruyu "yeterli ciddiyette" bulmaları halinde avukat atayabileceklerini bildirdi.

SAVCI RESEN SORUŞTURMA BAŞLATABİLİR

Avukat Demir, gazete ve televizyonlarda yayınlanan görüntüleri ve fotoğrafları savcının ihbarı olarak kabul edebileceğini ve resen soruşturma başlatabileceğini kaydederek, daha önce bunun örneğinin de görüldüğünü hatırlattı.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2004 Perşembe 14:23:17
Güncelleme :1 Temmuz 2004 Perşembe 14:30:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?