24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Pollmark şirketinin araştırması: Hükümet başarısız

ANKARA- Halkın gündemdeki konulara yaklaşımının irdelendiği kamuoyu araştırmasında, hükümet icraatı ve dış politika konularında ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

Pollmark şirketinin yaptığı ankete katılanların büyük bölümü, ABD’lilere değil ABD Başkanı George W. Bush’un politikalarına tepki gösterdi.

Ermeni soykırımı iddiasının AB üyelik sürecinde gündeme getirilmesine yüzde 82 oranında tepki gösterilirken deneklerin yüzde 60’ı ’’Ermeni karşıtı’’ olarak tanımlanmaya karşı çıktı.

AKP’nin dönemsel kamuoyu araştırmalarını da gerçekleştiren Pollmark şirketi, 3 bin 33 denek üzerinde yaptığı anketle kamuoyunun mart ayı gündemine yaklaşımını değerlendirdi.

İstanbul, Tekirdağ, İzmir, Bursa, Ankara, Adana, Konya, Samsun, Trabzon, Erzurum, Malatya ve Gaziantep’te gerçekleştirilen ankete katılanların yüzde 30’unu AKP seçmeni, yüzde 16’sını CHP seçmeni, yüzde 6’sını DYP seçmeni, yüzde 6’sını MHP seçmeni, yüzde 4’ünü GP seçmeni, yüzde 24’ünü oy kullanmayanlar ve diğer partilerden çeşitli oranlarda seçmenler oluşturdu.

Anketten çıkan bazı sonuçlar şöyle:

* Hükümetin mart ayında gösterdiği performansı başarılı bulanların oranı yüzde 35’te kaldı. Yüzde 50 oranında başarısız seçeneği işaretlendi.

* Hükümetin Irak konusunda izlediği politikanın başarılı olduğunu belirtenler yüzde 29’da kaldı. Deneklerin yüzde 37’si Irak politikasını başarısız buldu.

* ’’Hükümeti yolsuzlukla mücadele konusunda başarılı buluyor musunuz’’ sorusuna yüzde 48 oranında evet, yüzde 47 oranında hayır yanıtı verildi. Bu seçeneğe ’’evet’’ diyenlerin yüzde 76’sı AKP seçmeninden oluştu.

* Hükümet yoksullukla mücadele konusunda da yeterli bulunmadı. Bu konuda hükümeti yeterli görenlerin oranı yüzde 37’de kalırken yetersiz görenler yüzde 57’yi buldu.

* Deneklerin yüzde 54’ü çiftçi ve kırsal kesime yönelik politikalarda hükümeti başarısız buldu.

* Hükümetin 2.5 yıllık performansının beklentileri karşılama oranı ölçüldü. AKP’nin beklediğinden daha başarısız olduğunu belirtenler yüzde 38 oranındayken yüzde 20’si beklediğinden başarılı olduğunu, yüzde 21’i ise beklentilerinin büyük ölçüde karşılandığını belirtti.

* AKP iktidarına karne notu olarak 10 üzerinden puanlama istendi. Deneklerin en fazla işaretlediği seçenek yüzde 17 oranıyla 5 notu oldu. Yüzde 11’i sıfır, yüzde 13’ü 7, yüzde 10’u 8, yüzde 10’u 10 notunu verdi. AKP’li seçmenin verdiği karne notunun ortalaması yüz 7.8 oldu.

* ’’Size göre Cumhurbaşkanı Sezer’ in görev süresi bittiğinde yeni cumhurbaşkanı kim olmalı’’ sorusunda görüş belirtmeyenlerin oranı yüzde 40 düzeyine çıktı. Cumhurbaşkanı’nın tek dönem görev yapabilmesine karşın deneklerin yüzde 12.3’ü yeniden Ahmet Necdet Sezer ’in seçilmesini istedi.

* Nevruz kutlamalarında Türk bayrağını yakma girişimine karşı hükümetin tepkisi yeterli bulunmadı. Deneklerin yüzde 61’i bu konuda hükümeti yetersiz, yüzde 30’u yeterli buldu. Bayrak yakma girişimine tepki olarak evine ya da işyerine Türk bayrağı astığını belirtenler yüzde 65 oranında oldu.

* ’’Sözde Ermeni soykırımı Avrupa Birliği’ne girmek için bir koşul olarak ileri sürülürse Türkiye üyelik için bunu kabul etmeli mi’’ sorusuna yüzde 82 oranıyla ’’hayır’’ yanıtı verildi. Türkiye- Ermenistan ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda ankete katılanlar bölündü. Bu soruya yüzde 41.2 oranında evet, yüzde 41.6 oranında hayır yanıtı verilirken yüzde 17 oranında görüş belirtilmedi. Ancak kendini Ermeni karşıtı olarak tanımlayanların oranı yüzde 30 düzeyinde kalırken bu soruya hayır yanıtı verenlerin oranı yüzde 60 oldu. ’’Sözde Ermeni soykırımı iddiaları Türkiye’de serbestçe tartışılmalı mı’’ sorusuna yüzde 58 oranında evet, yüzde 29 oranında hayır yanıtı verildi.

* ’’Türkiye’de bugün sol siyasetin liderliği için en uygun kişi kimdir’’ sorusunda Mustafa Sarıgül yüzde 12.4, Deniz Baykal yüzde 12 oranında tercih aldı. Deneklerin yüzde 41’i bu soruda görüş belirtmedi. Aynı deneklerin yüzde 54’ü Mustafa Sarıgül’ün CHP’den ihracını olumlu bulmadığını belirtirken olumlu bulanların oranı yüzde 23 oldu.

CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2005 Pazar 14:27:41
Güncelleme :1 Mayıs 2005 Pazar 14:29:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?