18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

'Portakal'da skandal büyüdü!

Emir Kusturica, “Bu barbarca bir skandal ve çok büyük bir ilkellik. Bu ülkenin Kültür Bakanı'nı bir düşman olarak gördüğümü belirtmek istiyorum. Çünkü o bunu hak ediyor. Bir ülkenin Kültür Bakanı böyle açıklama yaparsa sokaktaki herhangi bir vatandaş da beni kurşunlayabilir” dedi. Kusturica, Semih Kaplanoğlu'nu ise “Soykırımlara bu kadar duyarlıysa Birinci Dünya Savaşı'nda Ermeniler'e karşı uygulanan soykırıma neden sessiz kalıyor” sözleriyle eleştirdi.

Altın Portakal'a davet edilmesiyle ilgili tartışmaların hedefinde olan ve protesto gösterileriyle karşılanan Boşnak asıllı Sırp yönetmen Emir Kusturica, Hillside Su Otel'de düzenlediği basın toplantısında Altın Portakal Uluslararası Film Jürisi Başkanlığı'ndan ayrıldığını açıkladı.


UĞRUNA SAVAŞTIĞIM BİRLEŞİK YUGOSLAVYA'YDI

Toplantıda Altın Portakal'a katılmasına yönelik eleştirileri ve protestoları değerlendiren Kusturica, şöyle konuştu:

“Kariyerime başladığımdan beri benim anti- emperyalist bir yapım var. Bütün çalışmalarımı ve anlayışımı bunun üzerine kurdum. Bana bu noktadan gelen saldırıları anlamsız buluyorum. O zaman söylemek doğru olur ki benim uğruna savaştığım şey birleşik Yugoslavya'ydı. Yugoslavya'nın neden yok olduğuna dair iki versiyon var. Birinci versiyon benim de suçlanmama neden olan sebeplerden birisi Yugoslavya'yı Miloşeviç'in parçaladığıdır. Bu anlamsız bir versiyondur. Miloşeviç, Yugoslavya'nın parçalanmaması için uğraştı. Bana göre Yugoslavya Berlin duvarının yıkılmasından sonra parçalandı. Amerika'nın ve Avrupalılar'ın Balkanlar'ı yeniden şekillendirme istediği yüzünden yıkıldı.”

KENDİMİ SAVUNMAK BİLE İSTEMİYORUM

Bu politik olayların bir yönetmenin suçlanmasına kadar ileri gittiğini kaydeden Emir Kusturica şunları söyledi:
“Benim ülkeme dair vizyonum öznel ve kişisel bir vizyondur. Ben herhangi bir politik partinin üyesi değilim. Ve benim cümlelerim tamamen inançlarımdan kaynaklanır. Bazen doğru bazen yanlış. Ben her zaman bunların doğru olduğuna inanırım ama doğru olmayabilir. Bu festivalde hayatımda hiç başıma gelmeyen bir şey başıma geldi. Ben bu konuda kendimi savunmak bile istemiyorum ama bazı şeyleri açığa kavuşturmak lazım. Belediye Başkanı'na sıcak ilgisi nedeniyle teşekkür etmek istiyorum. Ama bu ülkenin Kültür Bakanı'nı bir düşman olarak gördüğümü belirtmek istiyorum. Çünkü o bunu hak ediyor. Hayatını insanlığa pencereler açmak için harcamış bir insan için, böyle bir suçlama olamaz. Bu insan herhangi bir suçu destekliyor olamaz.”

‘BURSA'DAKİ BAŞKAN KUCAKLIYORDU’

Birkaç ay önce Bursa'da da konser verdiğini hatırlatan ünlü yönetmen, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Birkaç ay önce Bursa'da konser verdik ve çaldım. Kültür Bakanı'yla aynı partiden olan Belediye Başkanı bizi öpüp kucaklıyordu. Elinden gelen en iyi ağırlamayı yapıyordu. Çok güzel bir konser verdik. Çok değişik türde seyirci toplulukları vardı. Başörtülü kadınlar el çırpıyordu. Bu benim için çok büyük bir mutluluktu. Benim anneannem de başörtülüydü. Hayal ettim; hayatta olsaydı onlarla dans ediyor olacaktı. 1.5 ay sonra bir Kültür Bakanı'yla karşılaşıyorum, Ben geldiğim için festivale katılmayacağını açıklıyor. Bu barbarca bir skandal ve çok büyük bir ilkellik.”

ERMENİ SOYKIRIMINA NEDEN DUYARSIZ

Dünyaca ünlü yönetmen, “Emir Kusturica varsa ben yokum” diyen Altın Ayı ödüllü ‘Bal’ filminin yönetmeni Semih Kaplanoğlu'nu da çok sert sözlerle eleştirdi. Kusturica, şöyle konuştu:
“Bundan daha kötüsü bir film yönetmeni festivale katılmak istemediğini söylüyor. Soykırımlara bu kadar duyarlıysa neden Birinci Dünya Savaşı'nda Ermenilere uygulanan soykırım hakkında konuşmuyor. Böylece insanlara karşı işlenen suçlara karşı duyarlılığını bütünlemiş olur. Benim üyesi olduğum Sırbistan'ın Bosna'da işlemiş olduğu insanlık suçlarına karşı her zaman tavrımı aldım, tavır koydum. Benim ulusum da işlenen cinayetlere karşı tavır aldı. Aynı zamanda Bosna'da çok sayıda Sırp öldü. Siz ne kadar insan kalıp eski suçlara karşı tavır alsanız da suçun cinayetin politik vizyonuna uyamıyorsunuz. Ve sonra da bu anlamsız suçlamalara muhatap oluyorsunuz. Bu da Kültür Bakanı'nın yerine getirdiği eylem oluyor. Ben bin yıl yaşayacak olsam ya da iki binyıl, bu iki bin yıl soykırımlara karşı çıkarım. Ama ne yazık ki gelişmeler soykırımlar üzerine kurulu. Irak'ta 4 yıl önce ne oluyordu. Blair ve Bush Irak'ta ne yaptılar. Bana tavır alan bu yönetmen, neden açıkça Blair'e karıı aynı tavrı göstermiyor.”

SORUMLU KÜLTÜR BAKANI

Hayatı boyunca asla insanlık adına işlenmiş bir suça ortak olmadığını belirten Kusturica, şöyle dedi:
“Bana gelen suçlama da kendini ‘Soykırıma karşı tavır almadı’ suçlamasıdır. İnsan Hakları Mahkemesi, Bosna'da Müslümanlar'a karşı suç işlendiği sonucuna vardı. Soykırımın linguistik tanımı bu sonuçla tanımlanmamıştı. Hukuksal olarak bakarsak orada insanlığa karşı işlenen suçlardan kendimi uzak tuttum ve tavır aldım. Şimdi bu algı değişmeye başladı. Şu anda her yerde arka arkaya soykırımlar görüyoruz. Ben bunların hiçbirisinin parçası değilim. Nihai olarak özellikle Bosna'da katliama uğrayan Müslümanlar için duyduğum üzüntüyü bir kez daha ifade ediyorum. Sonuç olarak belirtmek isterim ki Kültür Bakanı bugün sinema öğrencilerinin benden ders alamamasının sorumlusu olacaktır. Öğrencilere 50 badyguard eşliğinde bir şey anlatamazsınız. Belki o bakan veya o yönetmen bunu yapabilir. Beni çağıran kişiye çok teşekkür etmek istiyorum. Sırp dilinde 30 bin Türk kelimesi var. Birçok insanın kullandığı kelimeden daha fazla. Ortak yaşadığımız tarihin birçok lehçesinden haberdarım. Türkiye Hollanda'ya veya başka bir Avrupa ülkesine karşı oynadığı zaman benim Türkiye'yi tutacağımdan emin olabilirsiniz.”

Akaydın: Siyasetin sanata müdahalesi

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, Emir Kusturica'nın jüri üyeliğinden istifa etmesi ve kentten ayrılma kararını üzüntüyle karşıladığını belirterek, “Bu, sanata siyasetin müdahalesidir” dedi.
Emir Kusturica'ya yönelik eleştiriler ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğul Günay'ın yaklaşımı nedeniyle kendisiyle dün akşam görüşüp üzüntüsünü ilettiğini aktaran Akaydın, “Türkiye adına kendisinden özür diledim. Bu görüşlerin, Antalya halkının duygu ve davranışlarını yansıtmadığını, bu tür davranışları kınadığımı kendisine ilettim” dedi. Emir Kusturica'nın savaşta aldığı tavrın kendisini ilgilendirmediğini, bu tavrın Kusturica'yı bağladığını belirten Akaydın, “Beni, Kusturica'nın kültürel ve sanatsal kişiliği ilgilendiriyor” diye konuştu. Bir çifte standartla karşı karşıya olduklarını ileri süren Akaydın, “Emir Kusturica'nın, Bursa'da tepki almayıp Antalya'da tepki alması garip. Burada siyasi kışkırtıcılık var” diye konuştu.

KÜLTÜRSÜZLÜK GÖSTERGESİ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğul Günay'ı da açıklamaları nedeniyle sert dille eleştiren Başkan Akaydın şunları söyledi:
“Maalesef kültürün başında olan Bakana bunu yakıştıramadım. Bu, bir kültürsüzlük göstergesidir. Kültür ve Turizm Bakanına bu yakışmaz. Kültür ve Turizm Bakanının üstünden kültürsüz bir makam tarafından bu hareket teşvik edildi. Bu, sanata siyasetin müdahalesidir. Bu bize yakışmadı. Yapılan iş kültür adına, sanat adına ayıptır. Böyle bir ayıbı kültürden, sanattan sorumlu kişilerin yaşatması daha da ayıptır. Bu festival Antalya'ya, Antalya halkına mal olmuş etkinliktir. Dünyada bunu yapanlar, kendi ayıbıyla tarihe geçmiştir, Kültür ve Turizm Bakanı da kendi ayıbıyla tarihe geçmiştir.”

Bursa Belediye Başkanı Altepe: Sanatçının siyasetini sorgulamayız

ALTIN Portakal Film Festivali Uluslararası Film Yarışması'nın jüri başkanlığından aldığı tepkiler üzerine çekilen Emir Kusturica, geçen 25 Haziran'da, 49'uncu Uluslararası Bursa Festivali kapsamında Açıkhava Tiyatrosu’nda konser vermişti.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Recep Altepe’nin izlemediği konserde, renkli kostümleri ve hareketli danslarıyla, gitar çalan Kusturica’ya eşlik eden çingene tekno-rock grubu ‘No Smoking’ orkestrası ilgi çekmişti. Kusturica konser sonrası da Açıkhava Tiyatrosu'nu dolduran 3 bin hayranı tarafından ayakta alkışlanmıştı.
Konser öncesi de Kervansaray Termal Otel’de basın mensuplarıyla bir araya gelen Kusturica, Türk sinemasını yakından takip ettiğini ve Türk yapımlarının dünya sinemasına hareket getirdiğini söylemişti.

FATİH AKIN’IN YAKIN ARKADAŞI

Basın toplantısında Türk yönetmen Fatih Akın’la yakın arkadaş olduklarını anlatan Kusturica, “Fatih Akın’ın çok başarılı çalışmalara imza attığını yakından takip ediyorum. Türk bir yönetmenle çalışmak isterim. Çünkü bir İngiliz ya da Alman yönetmene göre Türk yönetmenle çalışmak daha zevkli ve eğlenceli olurdu” diye konuşmuştu.
Türkiye’de ve Bursa’da olmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Kusturica, “Buraya çay ve ayran içmeye güzel kokuları koklamaya geldim. Tabi ki bir de 400 yıllık ortak tarihimiz var. Bunun için burada olmaktan mutluyum” demişti.

‘MAVİ MARMARA’ DEĞERLENDİRMESİ

Kusturica bir gazetecinin, ‘Mavi Marmara’ gemisine İsrail askerlerinin düzenlediği saldırıyla ilgili soruya ise “Ölen 9 kişi için çok üzüldüm. Bu yalnızca İsrail’in problemi değil Batı Avrupa’nın bir problemidir. Kökenin de sadece İsrail’in sınırlarında kalan Yahudiler ve Müslümanlar'la ilgili bir problemin olduğunu düşünmüyorum. İsrail neyi savunuyor? Bu çok karmaşık bir soru. İsrail’le ilgili söyleyecek basit bir cümlem yok” demişti.

BAŞKAN ALTEPE: SANATÇININ SİYASETİNİ SORGULAMAYIZ

Yaşanan tartışmaları değerlendiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kusturica'nın bu yıl 49'uncusu düzenlenen Uluslararası Bursa Festivali’ne konser vermesi için davet edildiğini belirterek, “Sanatın siyaseti olmaz. Biz onu gitarını konuşturması için Bursa’ya davet etmiştik. Sanatçının siyasetini sorgulamayız” dedi.

Bakan Günay: Kusturica'nın açıklaması çok talihsiz

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya Altın Portakal Film Festivali jüri üyeliğinden çekilen ve ülkeden ayrılan Emir Kusturica'nın “Bu ülkenin Kültür Bakanı'nı bir düşman olarak gördüğümü belirtmek istiyorum. Çünkü o bunu hak ediyor” sözlerine, “Çok talihsiz açıklama” yanıtını verdi.

Antalya'daki Perge Antik Kenti'nde incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Emir Kusturica'ya yönelik daha önceki açıklamasının siyasi olmadığını söyledi. Bakan Günay, “Tavrım siyasi değil, insani bir tavırdı. Bosna'da orada binlerce insanın masumiyetine, canına kıyıldı. Gösterilen tepkilere tavırsız kalmam mümkün değildi. Yaptığı açıklamalar çok talihsiz” dedi.
Bakan Günay, festivalin bundan sonraki bölümlerinde de yer almayacağını kaydetti.
 

.
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2010 Pazar 14:25:12
Güncelleme :10 Ekim 2010 Pazar 14:43:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
baran IP: 81.213.79.xxx Tarih : 10.10.2010 21:03:44

Emir Kustirica çok dogru söylemiş cesaretinden dolayı kutluyorum kendisini.


efe can IP: 89.0.159.xxx Tarih : 10.10.2010 15:51:40

bakandan sözlerinin arkasinda durmasini beklerdim.okudugum diyer gazete ve haberlerden bakanin cark ettigini görüyorum.bizde bir laf vardir agzi olan konusuyor diye hele bakan bir sey söylerken iki kere düsünmeli daha sonrada arkasinda durmali.yinede bakanimi desdekliyorum.sahis biraz hattini asmis.bakani degil türk milletini suclamis


SOYDAN AYDAN IP: 78.166.144.xxx Tarih : 10.10.2010 15:23:39

Soykırımdan sana ne sen tarihi ne bilirsin.Seni orada bu kadar konuşturanların aklına şaşrım.Soyu belli olmayanların soykırımdan söz etmelerini kınıyorum.Ben o bakanı felan bilmem.Benim derdim senin bakana dediğin laflar değil.Benim derdim pis ve art niyetli yaklaşımındır.Senin o bakan dediğin kişiye oy vermemişim, sana ne dediğinide bilmem. Ama az dediğini düşünüyorum.Daha birinci paragrafta senin hangi mal olduğunu anladım.Akıllı olun.Her sakallını uzatıp, saçı başı bir araya karışmış insanda gelip bu ülkede kimseye akıl vermeye kalkmasın.Siz kendinize bakın.Bu miilet 30 bin insanın katilini bile adil bir şekilde yargılamış,600 yıllık Osmanlı tarihinde de her gittiği yere medeniyeti, barışı, kardeşliği götürmüş, savaşta düşman bayrağını ayaklar altından kaldırmıştır.İşte bu kadar şerefli ve onurlu bir milletti, soykırımla suçlamaya kimsenin hakkı yoktur.


sinan IP: 88.232.89.xxx Tarih : 10.10.2010 17:23:40

garanti bu kanı bozuk ermenistanın  yalakalığını yapmaya gelmiş jürilik mürilik bahane 


m.öztürk IP: 88.241.244.xxx Tarih : 11.10.2010 12:22:33

 Bakan,yanlış yapmıştır.Bir yanlışı başka yanlışlarla düzeltmek   kolay değil. Bir ülkede yönetim adına böylesine gaf yapmaya kimsenin hakkı yoktur.Bir toplantıya katılmıyabilirsin ,bazan susmasını  bilmeli insan.Bir bakana  yakışmıyan tavır. Bakanın sözlerini hamas lideri söylese eh diyeceksin.


Vatan Turan IP: 88.234.111.xxx Tarih : 11.10.2010 08:14:51

 Biz alıştık,dünya alışacak şımarık çocuğunun tavırlarına.Biz buna klasikleşmiş AKP iki yüzlülüğü diyoruz.Dünya da öğrenecek.