17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Powell, Gül´ü kutladı

Washington - ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ü, Avrupa Birliği’nin Türkiye kararıyla ilgili olarak telefonla arayıp, "Bu, Türkiye için çok büyük bir zafer" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher, AB’nin Türkiye ile 3 Ekim 2005 tarihinde müzakerelere başlama kararının ardından Powell’ın Gül’ü arayarak, "Türkiye’nin kazandığı bu çok büyük zafer için" tebrik ettiğini söyledi ve Powell’ın bu konudaki açıklamasını okudu.

Powell, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"ABD, AB’nin Türkiye ile 3 Ekim 2005 tarihinde müzakerelere başlama kararını memnuniyetle karşılıyor. Hem AB hem de Türkiye’yi bu tarihi günde kutluyoruz. Bugünkü olumlu kararlar, Türkiye’nin etkili reform başarılarını yansıtıyor ve hem Türkiye hem de AB için büyük bir başarı. Üyelik sürecinin ve Türkiye’nin AB’ye sonunda üyelik kazanmasının, hem Türkiye hem de AB’ye büyük yararlar getireceğine güvenimiz tam.

Türk halkının beklediği çok şey var. Avrupa’ya kuvvetle demir atmış ve Avrupalı değerleri paylaşan bir Türkiye, refah ve demokrasi için olumlu bir güç olacaktır. Bu durum, Türkiye, geniş Avrupa bölgesi ve ABD için iyi bir şey. İşte bu yüzden daha önceki Amerikan yönetimleri sürekli olarak Türkiye’nin AB idealini desteklemişlerdir."

"ABD Dışişleri Bakanı Powell’ın Gül ile konuşmasında Kıbrıs’ın gündeme gelip gelmediği" sorusu üzerine Boucher, "Bu da görüşüldü. Çünkü Avrupa’da tartışılan konulardan biri de bu. Sadece Kıbrıs konusunda çalışmayı sürdürme istekliliğini konuştular. Elbette ABD’nin bunda çıkarı var. Türkiye’nin de çıkarı var. Bu konu üzerinde, diğer konularla birlikte çözüm için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Beyaz Saray’dan Türkiye ve AB’ye kutlama

Washington - ABD Başkanı George Bush’un sözcüsü Scott McClellan, AB’nin Türkiye’ye müzakere tarihi vermesini Washington yönetiminin memnuniyetle karşıladığını ve bu açıklamayla birlikte Türkiye’nin Avrupa’ya tam entegrasyona hiç olmadığı kadar yakınlaştığını belirtti.

Düzenlediği basın toplantısında Brüksel’de elde edilen sonuçla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı, hükümetini ve AB liderliğini kutlayan McClellan, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın referandumda Kıbrıslı Türkler tarafından kabul edilen planının da değişmeden halen masada olduğunu söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü McClellan, Türkiye-AB mutabakatı konusunda şu görüşleri dile getirdi:

"AB’nin 3 Ekim 2005’te Türkiye ile üyelik müzakerelerini başlatma kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Türkiye’nin AB’ye tam entegrasyonu, hem Avrupa hem de dünya için iyi olacak. Üyelik müzakereleriyle ilgili bugünkü açıklama, bu adımı, hiç olmadığı kadar yakınlaştırıyor. Zaten Başkan Bush da kısa zaman önce Türkiye’deyken bundan bahsetmişti. Türkiye’nin, nüfusu ağırlıkla Müslüman olan bir toplumda laik bir demokrasi kurma yönündeki çığır açan reformlarını kapsayan 150 yıllık tecrübesi, geniş Ortadoğu ve ötesinde yaşayan, özgürlük, adalet ve refah isteyen insanlar için örnek oluşturuyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı, hükümetini ve Avrupa Birliği Konseyi’ni, ileri görüşlü liderliklerinden dolayı kutluyoruz."

AA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2004 Cumartesi 00:40:42
Güncelleme :18 Aralık 2004 Cumartesi 00:43:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?