17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Powell'dan Pakistan'a 'nükleer kaçakçılık' uyarısı

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Pakistanlı bilimadamı Abdülkadir Han'ın İran, Libya ve Kuzey Kore'ye nükleer bilgiler sızdırmasıyla ilgili olarak sert uyarılarda bulundu. Powell, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile yaptığı telefon görüşmesinde, Abdülkadir Han'ın başında olduğu nükleer kaçakçılık ağının kökten ortadan kaldırılması gereğini dile getirdiğini söyledi.
Konuyla ilgili olarak Pervez Müşerref ile Cuma günü yaptığı görüşmenin ardından ilk kez bir açıklama yapan Powell, Pakistan hükümetinin sözkonusu şebekenin dağıtılması için oldukça fazla gayret gösterdiğini söyledi. "Devlet Başkanı Pervez Müşerref'e, Abdülkadir Han ve şebekesi hakkında herşeyi bilmek istediğimizi, bunun kökten ortadan kaldırılması ve geride birşey kalmadığından emin olunması gerektiğini söyledim" diyen Powell, Pervez Müşerref'in de kendi amacının aynı olduğunu ifade ettiğini ve elde edilen bütün bilgiyi paylaşacağı konusunda kendilerine teminat verdiğini söyledi. Nükleer bilgilerin sızdırılması skandalıyla ilgili olarak Pakistan'a bir ziyarette bulunacağı yönündeki haberlere de değinen Powell, halihazırda böyle bir planının olmadığını kaydetti.
Pakistan'ın nükleer programının mimarı sayılan ve halk tarafından bir kahraman olarak görülen Abdülkadir Han devlet televizyonunda, İran, Libya ve Kuzey Kore'ye nükleer sırlar sızdırdığını itiraf ederek özür dilemiş ve Devlet Başkanı Müşerref de bilimadamını affettiğini açıklamıştı.
WASHİNGTON - İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2004 Salı 12:17:00
Güncelleme :10 Şubat 2004 Salı 16:27:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?