18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Powell´ın İran açıklamaları Washington´ı karıştırdı

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın, "henüz doğruluğu kanıtlanmamış ve tek bir istihbarat kaynağına dayanan" İran’ın nükleer kapasite elde etme çabalarına yönelik bilgileri açıklaması Washington’ı karıştırdı.

Washington Post gazetesi, Powell ve diğer kabine üyelerine geçen hafta verilen brifingde, İran ile ilgili istihbarattan bahsedildiği ve müttefiklerle paylaşılmadığını belirtmek için bu istihbarat raporunun üzerinde "yabancıya kapalı" ibaresinin bulunduğunu yazdı. Gazeteye göre bu istihbarattan sadece, ABD Başkanı George W. Bush, İngiltere Başbakanı Tony Blair’e, geçen hafta Washington’ı ziyareti sırasında bahsetti.

Gazeteye konuşan bir Amerikalı yetkiliye göre söz konusu istihbarat, bu ay Amerikalı istihbaratçılara kendiliğinden gelen bir kaynağın, İran’ın nükleer planlarıyla ilgili bin sayfalık bir belge sunmasıyla elde edildi. Bu istihbaratın doğruluğu halen Amerikalı yetkililer tarafından araştırılıyor.

Washington Post, İran’ın 2002’den bu yana nükleer bomba yapımına yarayacak uranyum zenginleştirme kapasitesine sahip olduğu ve başarılı bir füze programının bulunduğunun bilindiğini, ancak İran’ın, zor bir teknoloji olan nükleer başlığın, fırlatılabilecek şekilde füzeye takılmasını başardığına ilişkin BM silah gözlemcilerinin hiçbir kanıt bulamadığını yazdı.

Gazete, tek bir kaynağa dayanmasına ve doğruluğundan emin olunmamasına karşın Powell’ın bu bilgiyi gazetecilerle açıkça paylaşması, bazı Amerikalı yetkililerde kızgınlık yarattı.

WASHİNGTON - AA
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2004 Cuma 09:32:12
Güncelleme :19 Kasım 2004 Cuma 09:33:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?