22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Predator'lar buldu, F-16'lar vurdu

Türkiye'nin, terör örgütü PKK'nın ana karargâhlarına yönelik düzenlediği hava harekâtının ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Geniş kapsamlı operasyonun, Türkiye ile ABD'nin ortak istihbaratıyla gerçekleştirildiği öğrenildi.

ABD, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne, insansız uçak olarak bilinen 'Predator' ile PKK istihbaratı sağlarken; F-16 uçakları anlık istihbaratı değerlendirip nokta atışları yaptı. Alınan bilgilere göre; 'Predator'lar, Irak'ın kuzeyindeki terör kamplarında bir ay boyunca istihbarat topladı. ABD uçakları, PKK'nın, 'medya savunma alanları' dediği ve kontrolünde tuttuğu Zaho kenti kırsalı Kanimasi'den Hakurk'a; Erbil'in doğusundaki Kandil bölgesine kadar geniş bir alanı taradı. Teröristlerin bütün hareketleri ve yoğun olarak kullandıkları kamplara ilişkin bilgiler, ana kontrol merkezinde derlenerek Genelkurmay Başkanlığı'nın karargâhı ile Diyarbakır'daki komuta merkezlerinde değerlendirildi ve ardından nokta atışları geldi. ABD, Türkiye'ye komuta merkeziyle elektronik iletişimi kuvvetli olan 'Awacs' uçağıyla da destek verdi. PKK'ya yakın internet sitelerinde, ABD istihbarat uçakları ve Türk uçaklarının bir aylık keşif uçuşunun ardından Kandil, Hınere, Kerkük, Avaşin, Zap, Çemço ve Metina bölgelerini bombaladığı, Kerkük, Avaşin, Zap ve Metina bölgelerinin de topçu ateşine tutulduğu bildirildi. Hükümetin, Genelkurmay Başkanlığı'na sınır ötesi operasyon yetkisi vermesinin ardından Kuzey Irak sınırındaki hareketlilik artmış, sınıra yeni askerî araç ve mühimmatlar konuşlandırılmıştı. Bunların arasında hava harekatının ardından PKK'nın barındığı kampları bombalayan 25 kilometre menzilli toplar da bulunuyordu. Günler öncesinden sınıra konuşlanan bu toplar, sınıra 12 kilometre uzaklıktaki Avaşin ve Metina kampına yönelik taktik gereği bir bombalamada bulunmayarak, Kandil'e yapılacak hava harekatını bekledi. Diyarbakır, Malatya ve İncirlik'ten kalkan F-4 ve F-16 savaş uçakları Kandil Dağı'nda bulunan terör örgütü kamplarını yerle bir ederken; Türkiye sınırına yakın kampları da uzun menzilli obüsler bombaladı.

1-2 saniyede veri aktarımı

Predator tarafından takip edilen bir 'düşman'a ait görüntüler uydu aracılığıyla sadece birkaç saniye içerisinde ana kontrol merkezindeki monitörlere yansıyor. Uçaklardaki uydu bağlantısı sayesinde predator'un çektiği bir görüntü, uydu üzerinden dünyanın herhangi bir bölgesindeki Amerikan üssüne aktarılabiliyor. Ayrıca hedef durağansa, predator tarafından tespit edilen koordinatları da enlem-boylam türünden hemen ekranda görülebiliyor.

Türk jetlerinden Hakkari ve Şırnak'ta keşif uçuşu

PKK'nın, Irak'ın kuzeyindeki kamplarını vuran uçakların kalktığı Diyarbakır 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı'na bağlı 8'inci Ana Jet Üssü önceki gece boyunca sessizdi. Üsten dün sabahtan itibaren aralıklarla havalanan 12 F-16 savaş uçağı Hakkari ve Şırnak'ın sınır kesimlerinde keşif uçuşu yaptı. Diyarbakır'daki üslerine indikten kısa süre sonra yeniden kalkan jetlerin, Diyarbakır'daki askeri havaalanına iner gibi yapıp pas geçtikten sonra tekrar havalanması ve kentin üzerindeki Türk bayraklarıyla birleşmesi de ilginç görüntü oluşturdu. Üsteki hareketlilik gün boyu devam etti. Bu arada komutanlığın başvurusu üzerine üs çevresinde çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Devriyeler üs çevresinde gezerken gazetecilerin görüntü almasını engellemeye çalıştı.

Zaman
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2007 Salı 05:14:45
Güncelleme :18 Aralık 2007 Salı 08:53:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?