18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Prodi: Fransa referandumda ’hayır’ derse Avrupa çöker

Fransa’da 29 Mayıs, Hollanda’da ise 1 Haziran’da yapılacak olan Avrupa Birliği Anayasası referandumunda ’hayır’cıların kazanması halinde Avrupa’nın ’çökebileceği’ öne sürüldü.

Fransa’da yapılan son kamuoyu yoklamasında ’hayır’ oyları yüzde 62, Hollanda’da ise yüzde 52’ye yükselirken, eski AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi, Fransa’da Anayasa’nın reddiyle yaşanacak olası gelişmeler hakkında en sert uyarıyı yaptı.

"FRANSA OLMADAN AVRUPA OLMAZ"

Prodi yaptığı açıklamada, “Fransız seçmenler Anayasa’ya ’hayır’ derse ortada Avrupa diye birşey kalmaz. Uzun bir kriz döneminden geçeriz. Bu sadece Fransa’nın felaketi olmakla kalmaz, Avrupa da çöker" diye konuştu.

"Fransa olmadan Avrupa olmayacağını herkes biliyor" diyen Prodi, "Hayır cephesinin kazanması durumunda bu sadece siyasi değil, sosyal ve ekonomik açıdan da Avrupa için felaket olur" dedi.

Prodi, “Anayasa mükemmel değil, ancak bugün için en iyi seçenek. Ayrıca sosyal ve siyasi bütünleşme için bir ilerleme, Fransa’nın her zaman savunduğu ve başarmaya çalıştığı modele doğru atılmış bir adım” ifadesini kullandı.

Fransa’da yapılan son kamuoyu yoklamalarında, referandumda ağırlıklı olarak “Hayır” oyunun kullanabileceği ihtimalinin gündeme gelmesi, Avrupalı liderleri kaygılandırıyor.

AB anayasasının yürürlüğe girmesi için, tüm üye devletlerin desteğini alması gerekiyor.

"TÜRKİYE’NİN ÜYELİĞİ TEHLİKEYE GİRER"

İngiliz The Times gazetesinde yayımlanan bir haberde ise Fransa’dan çıkacak olası bir ’hayır’ sonucunun Avrupa ortak parasını tehlikeye atabileceği ve özellikle Türkiye’yi ilgilendirecek şekilde AB’nin genişlemesini durdurabileceği yönünde giderek güç kazanan bir ortak görüş oluştuğunu yazdı.

Avrupa Ticaret Komisyonu Başkanı Peter Mandelson da, referandumlarda ’hayır’ oylarının kazanması halinde en iyi ihtimalle Avrupa için bir ’duraklama dönemi’ beklenebileceği tahmininde bulundu.

FRANSA BAŞBAKANI: AB ANAYASASINA ’HAYIR’ DENİLMESİ KARMAŞAYA YOL AÇAR

Bu arada Fransa Başbakanı Jean-Pierre Raffarin, AB anayasasına “Hayır” denilmesinin, karmaşaya yol açacağını belirtmişti.

Raffarin, Çin’e resmi ziyareti sırasında Şanghay Üniversitesi öğrencilerine hitaben yaptığı konuşmada, ülkesinde 29 Mayısta yapılacak referandumda, “Evet” oyunun düzeni, “Hayır” oyununsa karmaşayı getireceğini söylemişti.

Raffarin, anayasanın reddedilmesinin, tüm üye devletlerin kabul edebileceği yeni bir anayasa hazırlanabilmesi için, 10 yıldan fazla süre gecikmeye neden olacağını ifade etmişti.


DHA / HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2005 Pazartesi 15:34:29
Güncelleme :25 Nisan 2005 Pazartesi 15:38:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?