17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Prof. Erel uyarmıştı

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın Erel, hızlandırılmış trenin gerekli teknik yeterliliğe sahip olmadığını belirterek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’dan, önlemler alınana kadar treni seferden kaldırmasını istemişti.

İstanbul-Ankara arasında 4 Haziran’da sefere başlayan hızlandırılmış trenin raydan çıkmasıyla yaşanan elim kazanın, teknik yeterlilik konusunda uzmanların uyarılarının dikkate alınmaması nedeniyle çok önceden adeta "geliyorum" dediği ortaya çıktı.

İki kent arasındaki yolculuk süresini 5 saate indiren trene, ilk büyük eleştiri Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın Erel’den gelmişti. Prof. Dr. Erel, 6 Temmuz’da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı 10’uncu Ulaştırma Araştırma Konferansı’nda hızlı trenlerle ilgili kaygılarını dile getirerek, gerekli teknik yeterlilik sağlanana kadar hızlı treni seferden kaldırmasını istemişti. Prof. Erel, burada yaptığı konuşmada "Hızlandırılmış trene binmem, sevdiklerimin binmesine de izin vermem!" diye konuşmuştu.

ALT YAPI UYGUN DEĞİL

"Ana yurdun dört baştan demirağlarla örülmesinden" bu yana demiryolu alanında alt yapı çalışması yapılmadığını söyleyen Prof. Dr. Erel, demiryollarının alt yapısının hızlandırılmış trenlere uygun olmadığına dikkat çekerek şunları söylemişti:

"Hız yüzünden, raylar bozulacak ve hızlı trenler masraf çıkaracak. Rayların doğrultusu ve hat genişliği bozulacak, yol eğrileşecek, tren yolunda çökme olacak. Önlemler acilen alınmazsa, trenin yoldan çıkması şeklinde kazalar olacaktır. Böyle bir durumu olan trene asla binmem!"

BAKAN "GEREKENİ YAPARIZ" DEMİŞTİ

Ulaştırma Bakanı Yıldırım ise konu hakkında Bakanlık yetkililerinin Prof. Dr. Erel’le irtibata geçeceğini ve gerekli önlemlerin alınacağını söylemişti.

EREL’İN İSTEDİĞİ ÖNLEMLER

Prof. Dr. Erel, hızlandırılmış tren seferlerinin durdurulmasını isterken, Ulaştırma Bakanlığı’na önerilerini ise şöyle sıralamıştı:

"-Demiryolu hatlarımız ve bu hatlarda kullanılan lokomotif ve vagonlar acil kontrol edilsin.

-Uygun olmayan lokomotif ve vagonlar, bu raylarda kullanılmasın, kullanılacak taşıtlar ise sürekli denetim ve kontrol altında tutulsun.

-Yol trafiğe kapanmadan alt yapı iyileştirmesi mümkün olmadığından, alt yapının olumsuzlukları üst yapıda uygulanacak çözümlerle azaltılsın.

-Uygun olmayan yol elemanları değiştirilsin, yolun geometrik ve fiziksel kalitesi yükseltilsin."
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2004 Cuma 00:02:45
Güncelleme :23 Temmuz 2004 Cuma 00:06:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?