23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Protestocu depremzedeye biber gazı

Hakkari’de bir grup vatandaş, ’’kurulan çadırların yazlık olduğu ve yetkililerin olaya duyarsız kaldığı’’ gerekçesiyle Valiliğe yürüdü. 15 kişi gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, Hakkari’de 2 gün önce meydana gelen ve bugün de devam eden depremler nedeniyle geceyi sokakta geçiren bazı vatandaşlar, ’’Vali istifa’’, ’’Başbakan nerede’’ diye slogan atarak Valilik binasına yürüdü.

Valilik balkonundan vatandaşlara seslenen Vali Erdoğan Gürbüz, yaşananın bir doğal felaket olduğunu, sıkıntıların giderilmesi için yoğun çaba harcadıklarını belirtti.

Vatandaşları provokasyonlara kanmamaları konusunda uyaran Gürbüz, bütün kamu binaları ile okul ve yurtları halkın hizmetine sunduklarını bildirdi. Gürbüz, her mahalleden seçilecek temsilcilerle görüşmeye hazır olduğunu da kaydetti.

Vali Gürbüz’ün açıklamalarının ardından protestoyu sürdüren grubu dağıtmak isteyen polis, biber gazı kullandı ve havaya ateş açtı. Müdahalenin ardından ara sokaklara dağılan ve AKP il binasının camlarını kıran gruptan 15 kişi gözaltına aldı.

Bu arada, grubu sakinleştirmek isteyen Belediye Başkanı Metin Tekçe de biber gazından zehirlenerek Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Hakkari’de geçtiğimiz salı günü akşam saatlerinde 5.5 büyüklüğünde bir depremin meydana gelmesi ve iki kişinin ölmesinin ardından vatandaşların tedirginliği devam ediyor.

Dün gece ilde hava sıcaklığı sıfırın altında 15 dereceye düşmesine rağmen bazı vatandaşlar geceyi kamyon kasalarında geçirdi.

Hava sıcaklığının gece eksi 15 dereceye düşmesi nedeniyle Hakkari Valiliği tarafından Karayolları 114’üncü Şube Şefliği ile Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü bahçesine kurulan çadırlarda kalamayan vatandaşlar, geceyi tek katlı binalar ve tandır evi ile eve dönüştürdükleri kamyon kasalarının içinde geçirdi.

Kamyon kasalarına evlerinden getirdikleri eşyaları yerleştiren bazı aileler, kasanın içinde yaktıkları sobayla ısınmaya çalıştı.

Halk şikayetçi

Gönderilen yardım malzemelerinin de ihtiyaçlarını karşılamadığını söyleyen Hakkarililer, Kızılay tarafından gönderilen deprem çadırlarında soğuk nedeniyle kalamadıklarını belirttiler.

Hakkarililer, ’’uzmanlar iki hafta süresince evlerimize girmememiz gerektiğini söylüyor. Böyle devam ederse depremden değil, soğuktan ölebiliriz’’ dediler.

Sabah saatlerinde de yaklaşık bin kişi Valilik binasına yürüdü. Hiçbir yardımın kendilerine ulaşmadığını öne süren halk, Vali’yi protesto etti.

Dün gece 4.0 büyüklüğünde deprem

Dün gece saat 03.23’te meydana gelen 4.0 büyüklüğündeki
sarsıntıyla birlikte ilde kısa süreli panik yaşandı.

Hakkari’de depremde iki kişi öldü

Hakkari’de meydana gelen depremde hayatını kaybeden Ali Erdem ve Mizgin Erdem’in cenazeleri toprağa verildi.

Hakkari Sütlüce mezrasında, yıkılan evlerinin enkazı altında kalan Ali Erdem ve yeğeni Mizgin Erdem’in cenazeleri, askeri helikopterle Hakkari’ye götürüldü. Cenazeler, merkezdeki Kalealtı Mezarlığı’nda toprağa verildi.

‘Yazlık çadır’ eleştirisi

Kızılay Genel Müdürü Talat Yılmaz ise, ‘Hakkari’ye yazlık çadır gönderildi’ eleştirilerine CNN TÜRK Ajans programında yanıt verdi. Hakkari’ye yazlık çadır göndermediklerini söyleyen Yılmaz, deprem olduktan sonra bölgede bulunan ve Kızılay’ın köye dönüş için hazır tuttuğu yazlık çadırların ilk aşamada kullanıldığını belirtti.

"Kızılay kışlık çadırları gönderdi"

Bölgeye içinde katalitik sobaları da olan kışlık çadırların gönderildiğini dile getiren Yılmaz, afet kordinasyonunun Kızılay’ın sorumluluğunda olmadığını hatırlattı.

AA - CNN TURK
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2005 Perşembe 14:20:40
Güncelleme :28 Ocak 2005 Cuma 01:31:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?