17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Putin yeniden zafer kazandı

Rusya’da Vladimir Putin, devlet başkanlığı seçiminde Dmitriy Medvedev’e dört yıl önce emanet ettiği koltuğu yüzde 64’le geri aldı. Başbakan oy kullanmaya 2 yıldır ortaya çıkmayan eşi Lyudmila ile gelerek sürpriz yaptı.

KAZANANIN baştan belli olduğu devlet başkanlığı seçimleri için dünyanın yüzölçümü en büyük ülkesi Rusya’da yaklaşık 110 milyon kişi sandık başına gitti. 2000-2008 arası devlet başkanlığı yapan Başbakan Vladimir Putin anayasa gereği üçüncü kez seçilemediği için dönemin başbakanı Dmitriy Medvedev’e devretmek zorunda kaldığı koltuğunu dün devraldı. İlk sonuçlara göre Putin oyların yüzde 64’ünü aldı. En büyük rakibi Komünist Gennadi Züganov’un oyu ise yüzde 17’de kaldı. Putin’in diğer rakipleri, bağımsız aday, işadamı Mikhail Prokhorov yüzde 7, aşırı milliyetçi siyasetçi Vladimir Jirinovski yüzde 6.5 ve parlamentonun üst kanadının eski başkanı, merkez sol Adil Rusya partisi adına yarışan Sergey Mironov ise yüzde 4 oy topladı.

Hiç göz göze gelmediler

Seçime kadınlar damga vurdu. Putin başkent Moskova’da Bilimler Akademisi binasında oy kullandığı sandığa neredeyse 2 yıldır ortalıkta görünmeyen eşi Lyudmila Putina ile geldi. Tüm kameraların odaklandığı çiftin yan yana yürümelerine rağmen hiç göz göze gelmemeleri dikkat çekti. Heyecandan oy pusulasını düşüren Putin bir ara gazetecilere “Açılın arkadaşlar, Lyudmila Aleksandrovna oyunu kullanacak” dedi. Bu sözler üzerine yaverleri gazetecileri iterek Putin’in eşine bir koridor açtı. Lyudmila Putina oyunu kullandıktan sonra hiçbir yorumda bulunmadan sandıktan ayrıldı.

Sevinçten ağladı

Duygularını yansıtmamasıyla tanınan Putin zaferini gözyaşlarıyla kutladı. Başkent Moskova’da toplanan yüz bini aşkın taraftarına konuşan Putin’in “Kazanacağız dedik, sonuçta açık ve dürüst bir yarışı kazandık” derken sesi de titriyordu.

Bu arada seçime ilişkin notlar şöyle:
— Rusya'da 4 Aralık'ta parlamento seçimleri yapılmış, Putin'in partisi kan kaybına rağmen sandıktan tek başına iktidar olarak çıkmıştı.

— 2000 ile 2008 yılları arasında da iki dönem devlet başkanlığı yapan Putin, 4 yıl aradan sonra ve bu kez 6 yıllığına koltuğa geri döndü.

Putin, devlet başkanı olması halinde mevcut Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'i başbakan olarak atayacağını açıklamıştı.

— Seçimde Putin’in rakipleri Komünist Parti Başkanı Gennadiy Züganov, aşırı milliyetçi Liberal Demokratik Parti Başkanı Vladimir Jirinovski, Adil Rusya Partisi Başkanı Sergey Mironov ve milyarder işadamı Mihail Prohorov’du.

— Seçim merkezlerindeki oy verme işlemleri kameralar sayesinde internetten canlı izlenebilirken, kamera sisteminin yaklaşık 500 milyon dolara mal olduğu belirtildi.

— Rus haber ajansı RİA Novosti, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bulunan Rus kozmonotların da özel bir iletişim sistemi sayesinde oyunu kullanabildiğini belirttti.

— Seçimi uluslararası kuruluşlardan da 700 gözlemci izledi.

— Devlet başkanlığı seçimindeki oy verme işlemi dün Türkiye saatiyle 22.00'de Magadan ve Kamçatka'da başlarken, ülkenin en batısında bulunan Kaliningrad'da Türkiye saatiyle 19.00'da sona erdi.

— Bağımsız seçim izleme kurumu Golos, çok sayıda ihlal ihbarı aldıklarını belirterek en fazla şikayetin seçmenlerin otobüslerle toplu halde oy verme merkezine taşınması yönünde olduğunu kaydetti.

— Akşam saatlerinde Dağıstan Cumhuriyeti'nde bir oy verme merkezine militanlar tarafından yapılan saldırıda 3 polisin hayatını kaybettiği, polisin saldırganlara verdiği karşılık sonucunda bir militanın ölü olarak ele geçirildiği bildirildi.

Bu arada ABD'nin Moskova Büyükelçisi Michael McFaul adına, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yapılan ''devlet başkanlığı seçiminin meşruiyetine yönelik ciddi soru işaretlerinin bulunduğu'' yorumu, sanal dünyayı karıştırdı.

Putin taraftarlarının seçim kampanyası boyunca muhalefeti desteklemekle suçladığı McFaul'un Rusça yorumu, Twitter'da bir anda mesaj trafiğinin artmasına neden olurken, Dimitriy Medvedev'in ekonomi danışmanlarından Arkadiy Dvorkoviç de Amerikan Büyükelçisine Twitter yoluyla tepki gösterdi.

ABD'nin Moskova Büyükelçiliğinden haberin hemen ardından yapılan açıklamada, Büyükelçi McFaul adına yapılan yorumun sahte bir Twitter hesabından yapıldığı belirtildi. Büyükelçilik açıklamasında oylar kesin olarak sayılana kadar herhangi bir yorumda bulunulmayacağı belirtilerek, McFaul'un yazdığı ileri sürülen yorumun Rusça yazıldığını ve Büyükelçinin bu derecede iyi Rusça bilmediği vurgulandı.

 

...
Yayın Tarihi : 4 Mart 2012 Pazar 22:50:01
Güncelleme :5 Mart 2012 Pazartesi 11:42:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?