19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Putin’in çantasında neler var?

5 Aralık’ta Türkiye’ye gelecek olan Rusya Devlet Başkanı Putin’in çantasında neler var? Ulusal Kanal, Putin’in Ankara’da gündeme getireceği en önemli öneriye ulaştı. Rusya Devlet Başkanı Türkiye, Rusya ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri arasında teröre karşı ortak mücadele için bir anlaşma önerecek.

Bu anlaşma gümrük birliğine benzeyen sınır kolaylıkları ve ekonomik işbirliğini kapsayan bir ortaklığı içeriyor. Rusya Devlet Başkanı Putin Türkiye ziyareti sırasında önereceği en önemli fikirlerden biri Türkiye, Rusya ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri arasında tam işbirliği. Ukrayna’daki olayların bölgedeki durumu daha karmaşık bir hale getirebileceğini düşünen Rusya, Orta Asya Türk Devletleri’yle birlikte ortak mücadele başlatma hedefinde.

Türk Devletleri’nin hepsinde yönetimlerinin Rusya ile arası çok iyi. Amerika bu yüzden bu ülkelerdeki yönetimleri değiştirmek isityor. Sovyetler sadece bir Slav birliği değildi, aynı zamanda bir Türk Slav birliğiydi, işte bu yüzden Amerika her zaman Türk-Slav birliğini bozmayı hedefledi. Rus diplomatların düşüncesine göre Amerika bu yüzden Rusya ile Türkiye’nin ilişkilerini kopardı. Bugün de Türkiye NATO üyesi olarak ilk bakışka Rusya açısından tam bir ortak olarak görülmüyor. Ancak ilk kez Rusya ile Türkiye arasında ciddi bir yakınlaşma ihtimali doğdu.

Bu yüzden Putin, Türkiye’ye Orta Asya Türk Devletleri’yle ortak Savunma ve ekonomik işbirliğini öngören teklifler getirecek. Rusya saflaşmada Türkiye’nin önüne daha önce NATO’nun asla önermediği büyük teklifler sunacak. Putin, ziyareti sırasında Türkiye ve Orta Asya Türk Devletleri’yle üç ana maddeye dayanan anlaşmalar imzalanmasını teklif edecek.

1- TERÖRE KARŞI SINIR GÜVENLİĞİDE DAHİL OLMAK ÜZERE ORTAKLIK ANLAŞMASI: Öneriye göre Türkiye, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri teröre karşı kendi sınırlarını kontrol etmek için istihbarat paylaşmanın da dahil olduğu pek çok konuda ortaklık yapacaklar. Örneğin Rusya’nın ürettiği yeni özel birlik indirme uçakları için Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerine kolaylık sağlanacak yada bu uçaklar ortak operasyonlarda kullanılabilecek. Ayrıca Rus tarafı işbirliği uyarınca sadece ortak ülkelerin sınırlarında değil başka ülkelerden gelibelecek tehditlere karşı istihbarat alışverişide önerebilecek.

2- GÜMRÜK BİRLİĞİ: Aralarında büyük devlet şirketlerininde bulunduğu pek çok kurumun dahil olduğu ortak bir ticari alan oluşturulacak. Ortak alanda devletler arasında şirketlerin birbirleriyle yaptıkları işlerde vergilendirme hafifleyecek. Rusya bunun için yüzde 50’ye varan indiremler yapmaya hazır. Bir bakıma Rusya, Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri’nin arasında bir Gümrük birliği öneriyor. Zaten Rusya ile Türk Cumhuriyetleri arasında birlik var, fark Türkiye’nin de buraya katılması olacak.

3- EKONOMİK İŞBİRLİĞİ: Türk ve Rus şirketleri arasında ekonomik gelişmelerin sağlanması için ortak çalışma yapılacak. Bavul ticareti olarak bilinen ticaret kayıt altına alınacak ancak gümrüklendirme oranları yüzde 50 oranında hafifleyecek. Buna Türk Cumhuriyetleri’de dahil olacak. Bu sayede Türkiye ile Rusya arasında sorun olan bavul ticareti de büyük ölçüde çözümlenecek. Bütün bu öneriler akıllara Şanghay İşbirliği Örgütü’nü getirdi. Bilindiği gibi Rusya, Çin ve Tacikistan’ın yanısıra Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’ında aralarında olduğu ülkeler arasında kurulan Şanghay İşbirliği Örgütü’nün beş ana maddesi var. Teröre karşı mücadele, Gümrüklerde kolaylık, Askeri işbirliği, eğitimde karşılıklı yardımlaşma ve ayrılıkçılığa karşı mücadele. Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye ziyareti sırasında Türk Cumhuriyetleri’yle birlikte yapmayı önerdiği anlaşmalar Şanghay İşbirliği Örgütü’nün ana maddelerinin beneri niteliğini taşıyor.

ULUSAL KANAL
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2004 Perşembe 16:46:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?