17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Putin’in roketleri

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin dün, benzeri olmayan bir nükleer silah geliştirdiklerini ilan etti.

Basında bu açıklamaya genel yaklaşım şüpheci. Polonya’dan Gazeta Wyborcza bu yaklaşımı benimseyenlerden:

"Bu düpedüz içe dönük bir propaganda. Füzeler üzerindeki çalışmalar 1980’lerden bu yana sürüyordu. Putin bu açıklamasıyla sadece silahlı kuvvetlerin moralini yükseltmek, yetkililerin onlara önem verdiğini orduya hissettirmek ve Rus halkına ordunun onları savunmaya muktedir olduğunu göstermek istedi. Yeni bir silahlanma yarışı başlaması ise söz konusu değil."

Sözü edilen silahların ne olabileceği konusunda Financial Times’ın tahminleri var:

"Askeri uzmanlara göre yeni caydırıcı unsur muhtemelen, varolan füzelerin manevra kabiliyetini artıracak bir gelişim."

Guardian da aynı kanıda: "Yeni geliştirilen sistem, füze savunma sistemlerinden kaçmak için manevra kabiliyeti olan bir savaş başlığı" görüşünü aktarıyor.

Financial Times bir diğer haberinde de İran’ın nükleer bomba planları ele geçirdiği iddiasını aktarıyor:

"İranlı muhalif grup Halkın Mücahitleri, Tahran’ın Pakistanlı bilimadamı Abdülkadir Han’dan silah yapımında kullanılabilecek uranyum ve nükleer bomba planları aldığını bildirdi.

"Örgüt İran’ın AB ülkeleri ile geçen hafta yaptığı anlaşmada terörist olarak anılıyor. Ancak 2002’de, İran’ın nükleer programı hakkında alarm düğmesinin basılmasına neden olan da Halkın Mücahitleri’nin iddialarıydı. Örgüte göre, İran anlaşmalara rağmen Lavizan’daki tesisinde uranyum zenginleştirmeyi sürdürüyor."

Daily Telegraph da aynı konuya işaret ediyor. Gazeteye göre AB’nin bu soruna müzakere yoluyla çözüm arayışları ’etkisiz’:

"İran’ın elinde bir nükleer bomba olması tehdidi zaten George Bush’un gündeminde üst sıralarda. AB’nin arabuluculuktaki etkisizliği, ikinci döneme girerken bu tehdidi muhtemelen daha da yukarılara taşıyacak."

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2004 Perşembe 17:17:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?