19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

'Rahmi Koç, Rumlar gibi konuşuyor'

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, "Kıbrıs meselesi 30 yıldır Türkiye'nin önünde engel" şeklinde konuşan işadamı Rahmi Koç'a tepki gösterdi. Denktaş, Koç için "Rumlar gibi konuşuyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, bu sabah verdiği yeni yıl mesajının ardından bir gazetecinin, iş adamı Rahmi Koç’un "Kıbrıs meselesi 30 yıldır Türkiye’nin önünde engel" şeklindeki sözlerini hatırlatması üzerine, Rahmi Koç’a ve ailesine büyük sevgisi olduğunu, bu gibi sözleri kendisinden beklemediğini ve üzüldüğünü belirtti.

Kıbrıs meselesini Türkiye’nin önüne engel olarak koyanların Türkiye’nin dostları olmadığını ifade eden Denktaş, "Koç, ’30 yıldır engeldir’ diyor, Rumlar gibi konuşuyor. Çünkü Kıbrıs meselesi 42 yıldır Türkiye’nin hayati milli bir meselesi olarak gündemdedir. Rumlar 30 yıldır der, Türkiye’nin buraya gelişinden başladığı için" dedi.

Türkiye’nin Kıbrıs’a barış getirdiğini, bir hamlede, 10 bin Rum’un kurşuna dizilmesini önlediğini, AKEL liderinin de o zaman bunu açıkladığını vurgulayan Denktaş, Türkiye’nin Kıbrıs Türeleri’nin imha edilmesini de önlediğini söyledi.

"Kıbrıs meselesini yaratan Yunanistan ve Rumlar bunu Türkiye’nin önüne engel olarak koyma becerisini göstermişlerse, Anavatan’ın en üst kademesindeki bir iş adamının bunu desteklemesi üzücüdür" diyen Denktaş, bunun Türkiye’nin, 40 yıldır, hem askeri, hem diplomatik açıdan kendisine yönelen ve yönelecek olan tehlikeler karşısında daha diri, uyanık ve tedbirli olmasını sağladığını belirtti.

Lozan dengesi

Kıbrıs meselesinin Lozan dengesi meselesi olduğunu ifade eden Rauf Denktaş, 1960 anlaşmalarıyla Lozan dengesinin Kıbrıs’ın üzerine de getirildiğini, bu dengeyi bozmak için 1963’de başlatılan harekatın bugün AB’de devam etmekte olduğunu söyledi.
Denktaş, bunun karşısında Kıbrıs Türkü’nün beklentisinin Türk ulusunun var olduğunu bildikleri heyecanına Koç’un da katılması olduğunu vurguladı.

Kıbrıs’ta Koç firmasının ürünlerinin bol bol satılmakta olduğunu, Türkiye’ye de yaptığı yardımın bir o kadarının ticari açıdan geri dönmekte olduğunu öne süren Denktaş, şöyle konuştu:
"Burada Koç ve benzeri firmalar 1974 sonrası köklü yatırımlar yapmış olsaydı, Rum kuzeye baktığında sadece huduttaki Mehmetçiği değil, Türk sermayesini de ve bu sermayenin sayesinde her alanda iş bulmakta olan gençlerin varlığını ve yücelen bir ekonomiyi görerek bizi eşit bir ortak olarak kabul ederek meselenin halli kolaylaşmış olacaktı. Türkiye’ye karşı şükran duygularımızı belirtiyoruz. Yapılanlar sayesinde bugünlere geldik. Barış Harekatı sayesinde yeniden dolduk. Kaderimizi Koç ve benzerleri değil, Türk milleti ve Kıbrıs Türk halkı tayin edecek diye düşünüyoruz"

Türkiye’nin AB’ye girmesini önlemek için önüne Ermeni meselesinin de konulacağını kaydeden Denktaş, daha sonra "şu yörede halka özerklik verilmeli" denileceğini öne sürdü.
Cumhurbaşkanı Denktaş, "Konu o engeli kaldırmak için teslim olmak mı, yoksa engelleri koydurmamak için onların haksız olduğunu haykırmak, milli bir yolda yürümek mi?" diye sordu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2004 Perşembe 15:41:38
Güncelleme :31 Aralık 2004 Cuma 10:37:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?