23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

'Referandum' yolu açılıyor

TBMM Başkanı Bülent Arınç, referandumun anayasal yollardan birisi olduğunu belirterek, "Ancak, sadece Anayasa değişiklikleri konularında referanduma gidilebilmektedir. Herhangi bir konuda referanduma gitmek imkanı yok. Belki yeni bir kanun çıkarılarak bazı durumlarda referandum olağan yol haline getirilebilir" dedi.

Arınç, Hukuki Araştırmalar Derneği’nin 8. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, referandumun anayasal yollardan birisi olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

"Bu güçlü konumuyla TBMM’nin bu kanunları çıkarması, gerekirse bazı konularda referanduma gidebilmesinin, herkesin zaman zaman isteyebileceği demokratik açılımlardan birisidir. Ama tabi neyin, nerede, ne zaman olacağını da iyi bilmek şartıyla, bu demokratik imkanların hepsi yerinde ve zamanında kullanılmalıdır. Referandum anayasal yollardan birisidir. Ancak, bugünkü anayasal ve yasal düzenlemeler doğrultusunda sadece Anayasa değişiklikleri konularında ve belli ölçüler içerisinde referanduma gidilebilmektedir."

Arınç, "Cumhurbaşkanının geri göndermesinden Anayasa Mahkemesi’ne bizzat müracaat etmesine kadar, Anayasa Mahkemesi’nin belli düşünce tutum ve davranışları ile bazı durumlardaki hassasiyetlere kadar toplumdaki temel taleplerin bir başka güç tarafından engellenmesi, önüne geçilmesi hatta imkansız hale getirilebilmesi de mümkündür" diye konuştu.

"Siyasetçiler sözlerini tutarlar, tutmazlarsa karşılığını görürler" diyen Arınç, şöyle konuştu:

"Karşılığını görme noktası, onların itibarsız hale gelmesi, sıfırlanması ve yapılacak seçimlerde layık oldukları sonuçlara çarptırılmasıdır."

AA
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2005 Pazar 03:39:43
Güncelleme :26 Haziran 2005 Pazar 03:41:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?