18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Rehine krizinde 2. gün

Rusya’nın Kuzey Osetya eyaletindeki bir okulda rehin tutulan, çoğunluğu çocuklardan oluşan en az 350 kişinin gergin bekleyişi devam ediyor.

Silahlı bir grup, Rusya-Çeçenistan sınırı yakınlarında; Kuzey Osetya’ya bağlı Beslan kentindeki bir Rus okulunu basmış. Çoğunluğu çocuklardan oluşan en az 350 kişinin rehin alınmıştı. Eylemin birinci gününden itibaren teröristler rehinelere su ve gıda gönderilmesi teklifini reddettmişti. Eylemin ikinci gününde ise gerginlik devam ediyor.

Görüşmeler de kesildi

Okulu işgal eden saldırganların telefon bağlantısını kesmesinin ardından, arabulucuk görüşmeleri de kesildi.

Yaklaşık 20 kişi oldukları sanılan eylemciler, operasyon düzenlenmesi halinde okulu havaya uçurmakla tehdit ediyor.

Itar-Tass haber ajansına açıklama yapan Rus yetkililer, eylemcilerle bağlantı kurduklarını, görüşmelerin sürdüğünü belirttiler.

Eylemciler okulu havaya uçurmakla tehdit ediyor

Yaklaşık 20 kişi oldukları sanılan eylemciler, operasyon düzenlenmesi halinde okulu havaya uçurmakla tehdit ediyor. Okul baskınından hemen sonra çıkan çatışmada en az sekiz kişinin öldüğü açıklandı. Çatışmanın sona ermesinin ardından, yaklaşık 50 çocuk okuldan kaçmayı başardı; 15 çocuk da serbest bırakıldı.

Rehineler spor salonuna dolduruldu

Okulu işgal eden saldırganların, rehineleri bir spor salonuna topladığı belirtiliyor.

Saldırganlar, okulun çeşitli yerlerine patlayıcı madde yerleştirerek okulu havaya uçurma tehdidinde bulundu. Okulun içinde silah seslerinin geldiği ve şimdiye kadar üç kişinin öldüğü, dört kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Okulun işgali sırasında silahlı kişilerle polis arasında çatışma yaşandığı ve iki kişinin öldüğü belirtildi.

Eğitim yılının ilk gününde işgal edilen okul Kuzey Osetya’nın Beslan kentinde bulunuyor. Kent, Çeçenistan’a yakın bir bölgede yer alıyor.

Eylemcilerin talepleri

Üzerlerinde bomba düzeneği bulunduğu iddia edilen eylemciler, cezaevlerindeki Çeçen mahkumların serbest bırakılmasını ve Rus kuvvetlerinin Çeçenistan’dan tamamen çekilmesini istiyor.

Rus zırhlı araçları okulun etrafını sardı

Rus ordusu zırhlı araçlarla, rehinelerin tutulduğu spor salonunun etrafını sardı.

Aralarında kadın ve erkeklerin bulunduğu silahlı saldırganların bellerine patlayıcı madde bağladıkları ve okulun çevresine patlayıcılar yerleştirdikleri belirtildi.

BM Güvenlik Konseyi rehinelerin serbest bırakılmasını istedi

Rusya’nın talebi üzerine acilen toplanan BM Güvenlik Konseyi, yayınladığı başkanlık açıklamasıyla Kuzey Osetya’da bir ilkokulda devam etmekte olan rehin alma olayını sert bir dille kınadı ve rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını istedi.

Güvenlik Konseyi’nin dönem başkanı İspanya’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Juan Antonio Yanez-Barnuevo tarafından okunan başkanlık açıklamasında, saldırganların yargı önüne çıkarılması için Güvenlik Konseyi’nin Rusya ile her türlü işbirliğine hazır olduğu mesajı verildi.

Bush’tan Putin’e yardım teklifi

ABD Başkanı George Bush’un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i telefonla arayarak, Kuzey Osetya’daki rehin alma eyleminden ötürü yardım teklif ettiği açıklandı.

Kremlin Sarayı tarafından yapılan açıklamaya göre Bush, sorunun çözümü için ülkesinin gereken her türlü yardıma hazır olduğunu belirtti.

Açıklamaya göre Bush, ’’ABD ve Rusya’nın, uluslararası terörizme karşı omuz omuza mücadele ettiklerini’’ vurguladı.

Annan ve Bellamy rehine eylemini kınadı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ve Uluslararası Çocuk Fonu Başkanı Carol Bellamy, Kuzey Osetya’da bir okulda yüzlerce kişinin rehin alınmasını sert bir dille kınadılar.

Çeçen lider Masdahov: "Bir ilgimiz yok"

Çeçen direnişçilerin lideri Aslan Mashadov’un temsilcisi, başkent Moskova’da dün, Kuzey Osetya’da da bugün düzenlenen terör eylemleriyle kendilerinin bir ilgisinin bulunmadığını açıkladı.

Mashadov’un, Londra’da bulunan temsilcisi Ahmet Zakayev, ’’bu tür eylemleri biz hiçbir biçimde onaylamıyoruz, kabul etmiyoruz’’ dedi.

Zakayev, buna karşın eylemcilerin Çeçen olmaları ihtimalini göz ardı etmediğini belirtti ve ’’Rusya’nın Çeçenistan’daki politikalarından ötürü umutsuzca bu tür eylemlere sürüklenmiş Çeçenler olabilir’’ dedi.

Zakayev: "Barış umudu kaybedildikçe daha çok Çeçen bu yola sürüklenebilir"

Ahmet Zakayev, ’’bölgede barış umudu kaybedildikçe, giderek daha çok Çeçen, umutsuzca bu yola süreklenebilir’’ görüşünü savundu.

Moskova’da dün düzenlenen terör eyleminde en az sekiz kişi öldü, 50’den fazla kişi de yaralandı. Bugün de terörist bir grup, Kuzey Ossetya’da okul çocuklarını rehin aldı.

Radikal Çeçen gruplar da sorumluluk kabul etmedi

Şamil Basayev’in de dahil olduğu radikal Çeçen gruplar da Kuzey Ossetya’daki rehin alma eylemine karışmadıklarını savundular.

Bu gruplara ait olduğu bilinen internet sitesinde yayımlanan bildiride, bu eylemin Çeçenistan’daki silahlı hareketle ilgisi olmadığı savunuldu ancak eylemin sorumlusunun da ’’Moskova’nın bölgedeki sert politikaları olduğu’’ öne sürüldü.

cnn türk - aa
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2004 Perşembe 09:45:06
Güncelleme :2 Eylül 2004 Perşembe 13:41:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?