18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Rehn: Ermenistan sınırı açılmalı

AB’nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Başbakan Erdoğan’ın Ermenistan önerisini olumlu bulduğunu belirterek, "Türkiye’nin menfatı Ermenistan sınırlarının açılmasıdır" dedi.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Başbakan Erdoğan’ın Ermenistan’a yaptığı öneriyi "çok olumlu" karşıladığını belirterek "Başbakan Erdoğan’ı takdir ediyorum" dedi.

Olli Rehn, Forum İstanbul toplantısında bir izleyicinin AB’nin Ermeni sorununu Türkiye için koşul haline getirip getirmeyeceğini sorması üzerine üyelik müzakelerinin başlaması için iki koşul olduğunu belirterek bu koşulları, TCK gibi reformların tamamlanması ve "Kıbrıs Cumhuriyeti"ni de kapsayan Uyum Protokolü’nün imzalanması olarak sıraladı.

ERDOĞAN’IN ÖNERİSİ ÇOK OLUMLU

Bu şartların karşılanmasından sonra "Kıbrıs Cumhuriyeti" ile olan durumun daha da normalleşeceğini ifade eden Rehn, Türkiye’nin Ermenistan’a yönelik açılımına değindi. Rehn, Başbakan Erdoğan’ın Başkan Koçaryan’a öneride bulunmasını "çok olumlu" bulduğunu belirterek "Türkiye ile Ermenistan arasında sınırların açılmasından 1915 konusuna kadar kapsamlı bir diyaloğun başlamasını" çok olumlu karşıladığını söyledi.

TÜRKİYE-ERMENİSTAN SINIRI AÇILMALIDIR

Türkiye ile Ermenistan arasında "yapıcı" diyaloğun başlamasını ve sonuçlara yol açacağını ümit ettiğini belirten Rehn, "Çünkü Türkiye’nin menfatı Ermenistan sınırlarının açılmasıdır. Bunun önemli etkileri var özellikle Kars açısından" dedi.

Tarihin gerçeklerine dayalı bir uzlaşmanın önemi vurgulayan Rehn, "İyi komşuluk ilişkiler Avrupa’nın entegrasyonunun bir parçasıdır" ifadesini kullandı.

Olli Rehn, "Şu anda Türkiye ile Ermenistan arasında yapıcı diyaloğun gerçekleşmesi için açık bir çaba var. Başbakan Erdoğan’ı takdir ediyorum. Ümit ediyorum ki her iki taraf da bu yapıcı diyalogla ilerleyebilir" ifadesini kullandı.


ANKA
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2005 Cuma 01:08:55
Güncelleme :6 Mayıs 2005 Cuma 01:50:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?