18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Rehn: Tarama süreci 4 Ekim’de başlayacak

Brüksel - AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye ile tarama sürecinin 4 Ekim 2005’de başlayacağını bildirdi.

Rehn, Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu’nda parlamenterlerin sorularını yanıtlarken, Türkiye ile katılım müzakerelerinin 3 Ekim’de yapılacak törenle başlatılacağını, tarama sürecinin de 4 Ekim’de başlayacağını söyledi.

Müzakereler 2006’ya sarkıyor...

Hırvatistan ile müzakerelerin 27 Mart’ta başlayacağını ve hemen ardından tarama sürecine geçileceğini belirten Rehn, bu sürecin ne kadar zaman alacağına ilişkin bir soruyu "Daha önceki deneyimler, sürecin bir yıl kadar devam ettiğini gösteriyor" diye yanıtladı.

Olli Rehn, tarama sürecinin, AB müktesebatının anlatımı aşamasıyla başlayacağını, ardından ikili aşamayla dosyalara geçileceğini söyledi.

Rehn, Kıbrıs konusunda soruları yanıtlarken de, Türk tarafı için öngörülen mali yardım, ticaret olanakları ve yeşil hattan mal geçişleri konularının önümüzdeki dönemde çözüm bulacağı umudunu dile getirdi.

Türkiye ve AB’ye önemli görevler düştüğünü belirten Rehn, Ankara Anlaşması’nın uyum protokolünün Türkiye tarafından 3 Ekim’den önce imzalanmasını beklediklerini, böylece müzakerelerin başlamasına hiçbir engel kalmayacağını tekrarladı.

Olli Rehn’in ziyareti Mart’a kaldı

Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in Türkiye ziyareti de Mart ayına kaldı. Rehn’in 7 Mart’ta yapılacak Türkiye-AB troyka toplantısı için Ankara’ya gelmesi bekleniyor.

Diplomatik kaynaklar Rehn’in ziyaretinin Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül’ün yurtdışı seyahatleri nedeniyle Şubat ayında gerçekleşmeyeceğini belirttiler.

Ankara 7 Mart’ta, dışişleri bakanları düzeyindeki Türkiye-Avrupa Birliği troikası toplantısına evsahipliği yapacak. Olli Rehn’in ziyaretinin bu toplantıyla birlikte gerçekleşeceği öğrenildi.

Bu arada, AB Komisyonu’nun ilkbahar aylarında yeni bir katılım ortaklığı belgesi yayınlaması bekleniyor. Komisyon, müzakerelerin çerçevesine ilişkin de bir belge hazırlayacak. Türkiye, söz konusu belgeye, haketmediği koşulların konulmamasını istiyor.

Ekonomik bölümlerin, Türkiye’nin işleyen bir piyasa ekonomisine sahip olması durumunda açılacağı yönünde, komisyon tarafından daha önce kullanılan ifadeler Ankara’da rahatsızlık yaratıyor.

Diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin zaten böyle bir ekonomiye sahip olduğunu daha iyi anlatabilmek için ekonomik istişarelerin sayısının artırılacağını belirttiler.

Türkiye’nin yeni bir ulusal program yayınlaması ise beklenmiyor. Ankara Anlaşması’na ek protokol konusunda ise, Komisyon’un önerisi bekleniyor. Daha önce hazırlanan taslağın sadece 10 yeni üyeyi kapsamasına Ankara itiraz etmişti. Komisyon, Ankara Anlaşması’na taraf olmayan 6 ülkeyi daha kapsayan yeni bir taslak iletecek.

AA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2005 Salı 23:53:39
Güncelleme :18 Ocak 2005 Salı 23:55:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?