18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

’Rejim karşıtı düşünce iktidarda’

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, laiklik karşıtlarının devlete sızdırıldığını belirterek "Bugün laiklik karşıtı düşünce iktidardadır’’ dedi.

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Kanadoğlu, dün Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nda "Çağdaş Demokrasi ve Türkiye" konulu söyleşiye katıldı.

Kanadoğlu, laiklik, çoğulculuk, saydamlık ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin çağdaş demokrasinin temel unsurları olduğunu söyledi. Türkiye’de laikliğin sürekli tehdit altında olduğunu vurgulayan Kanadoğlu, "İktidar, laiklik ilkesinin koruma iradesine sahip değildir. Bir ülkede Cumhuriyetin temel ilkelerinin artık eskidiğini ve bunların yerine daha katılımcı, daha Müslüman bir toplum olması gerektiğini ifade eden ve bu düşüncelerini koruduğunu açıklayan bir kişinin Türkiye Cumhuriyeti’nin bürokrasisinin en üst makamında oturmasının başka türlü izahı olamaz" dedi.

’Bölge idare mahkemeleri üniter yapıyı bozar’

Kurulması planlanan bölge idare mahkemelerinin yargıyı yerelleştirmesi ve üniter yapıyı esnetmesinin mümkün olup olmadığı konusundaki soru üzerine Kanadoğlu, "Hükümetin, böyle bir düşüncesi var mıdır yok mudur bilemem. Ama AB, bölge adliye mahkemelerinin Diyarbakır, Erzurum, Ankara olmak üzere 3 şehirde kurulmasını mutlak istiyor. Komplo teorileri üretmenin anlamı yok ama kadrolara baktığımız zaman kuşkulanmamak olanaklı değil. Bölgelere göre bunu yapar, denetimsiz bırakırsanız bölgelere göre hukuk uygulamaları ile karşı karşıya kalırsınız. Zaten bu da üniter yapıyı parçayabilecek bir şeydir" değerlendirmesinde bulundu.


CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2005 Cuma 13:08:02
Güncelleme :8 Nisan 2005 Cuma 13:30:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?