18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Resim sergisinde 'nü' sansürü

Giresun’da iki güzel sanatlar öğrencisinin resmi, "nü" gerekçesiyle sergiden çıkarıldı.

Muğla’da Nazım Hikmet’in ‘Vatan Haini’ şiirini okuyan öğrencinin gözaltına alınmasının ardından şimdi de Giresun Hurşit Bozbağ Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü öğrencileri tarafından açılan sergide yer alan iki yağlıboya resim, ‘nü’ oldukları gerekçesiyle sergiden çıkarıldı.

DUVARDA BOŞ BEYAZ TUVAL

Öğrenciler kendi resimlerinin yerine iki boş beyaz tuval asıldığını iddia ederken, Okul Müdürü Arif Çetinkaya, “Resim çıkarmadık. Boş tuvaller de ziyaretçilerin dikkatini çekmek için asıldı” dedi.

"BUNLAR ÇOK AÇIK ÇIKARIN"

Hurşit Bozbağ Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri, Can Akengin Sanat Galerisi’nde yıl sonu sergisi açtı. Öğrenciler tarafından yapılan ve resim öğretmenlerinin seçtiği yaklaşık 200 resim salona yerleştirildi. Ancak, öğrencilerden Resim 9 sınıfı öğrencisi Umut Taşdemir ile Resim 10 sınıfı öğrencisi Melek Zor, sergi öncesinde salonu denetleyen Okul Müdürü Arif Çetinkaya’nın, yaptıkları iki tabloyu, ‘nü’ oldukları gerekçesiyle sergiden çıkartıp depoya kaldırttığını, onların yerine boş tuvaller asıldığını ileri sürdü. Öğrenciler, “Müdürümüze bir şey soramadık ama arkadaşlarımız bize, müdür beyin, ‘Bunlar çok açık, kaldırın’ dediğini söyledi. Biz de bu durum karşısında şok olduk” dedi.

OKUL MÜDÜRÜ: BENİM BİLGİM YOK

Okul Müdürü Arif Çetinkaya ise, olayın yanlış değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, “Bu serginin planını ve düzenini öğrenciler ve öğretmenleri yaptı” dedi. Müdür Çetinkaya, boş tuvaller asılmasıyla ilgili olarak da “Benim hiç bilgim yok. Öğretmenimize sorduğumda bunu daha önce başka bir ilde de yaptığını ve tek düzelik yerine dikkat çekmek için böyle değişikliklerin iyi olacağına inandığını söyledi. Bu farklılıktır” diye konuştu.
Sergi sorumlusu Resim öğretmeni Yurdeşen Konanç da, bilgi verme yetkisinin olmadığını fakat bu şekilde yapmasının üç nedeni olduğunu ifade ederek, “Bakış açısına göre değerlendirme ve farklılık yaratmak ilk iki nedenim. Diğeri bende saklı” diye konuştu.

"TABLOLARI KOMİSYON SEÇER"

İl Milli Eğitim Müdür Vekili Nazım Elmas ise, konuyla ilgili yaptığı açıklamada art niyet ve maksatlı bir tutumun olamayacağını belirtti. Elmas, “Sergilere asılan tablolar bir komisyon tarafından seçilir. Sanat değeri taşıyanlar sergide yer alır. Orada çok güzel tablolar var. Boş tuvaller ise vatandaşların tepkilerini ölçmek için asılmış olmalı. Öğrenciler kendi eserleri sergide yer almayınca kendilerini bu düşünce içinde bulmuş olabilirler” dedi.

Hürriyet / DHA
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2005 Çarşamba 13:35:14
Güncelleme :8 Haziran 2005 Çarşamba 13:41:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?