20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Reuters'tan Irak'ta taciz iddiası

Amerikalı askerlerin Irak'taki taciz olayları nedeniyle divan-ı harbe çıkarılmasının arifesinde, yeni taciz iddiaları ortaya atıldı.

Reuters haber ajansı, üç Iraklı çalışanının Felluce yakınlarındaki bir askeri üste ocak ayında, cinsel ve dinsel hakarete maruz kaldıklarını açıkladı.

Reuters, üçlünün Felluce yakınında bir Amerikan helikopterinin düşürülmesine ilişkin haber yaparken, gözaltına alındıklarını ve her hangi bir suçlama yöneltilmeden üç gün sonra serbest bırakıldıklarını söylüyor.

Amerikalılar tarafından yapılan soruşturmada üçlünün işkence veya tacize maruz kalmadığı sonucuna varılmıştı. Reuters yetkilileri bu sonucun gözden geçirilmesini istiyor.

Sistani'den gösteri çağrısı

Iraklı Şiilerin en yüksek dini otoritesi Ayetullah Ali Es Sistani'yle, bir diğer Iraklı Şii lider Muktada Es Sadr arasında anlaşmazlık çıktı.

Bu tartışma, Es Sadr'ın Iraklılara, Amerikan birlikleriyle çarpışmak üzere Necef'e yürümeleri yolunda yaptığı çağrıyı izliyor.

Ayetullah Ali Es Sistani ise Es Sadr'ın çağrısına destek vermedi.

Es Sistani Iraklıları, kendi deyimiyle 'kutsal kentler Necef ve Kerbela'ya karşı yapılan saygısızlığı protesto etmek için' ülke çapında barışçı gösteriler düzenlemeye çağırdı.

Sistani ayrıca daha önce yaptığı bir çağrıyı yineleyerek tüm yabancı birlik ve savaşçılardan, bu iki kenti terk etmelerini istedi.

Amerikan birlikleri Kerbela'daki son çatışmalarda, en az sekiz Iraklıyı öldürdü.

Çatışmaların kutsal mekanlardan İmam Hüseyin Camii'nin 100 metre kadar yakınında olduğu bildiriliyor.

Bu arada Irak'ın kuzeyindeki Musul kentinde de, içinde sivillerin bulunduğu bir araca saldırı düzenlendi.

Saldırıda iki Amerikalı öldürüldü.

Amerikalı yetkililer ayrıca, Bağdat'ın batısındaki El Anbar eyaletinde ıkan çatışmalarda, iki askerin öldüğünü açıkladı.

BBC TÜRKÇE SERVİSİ
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2004 Salı 22:41:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?