18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Rice: ’Türkiye ile yeni sayfa açtık

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ``Türkiye ile yeni bir sayfa açtık`` dedi.
Alman Deutsche Welle radyosunun haberine göre, Rice, Washington`a dönmeden önceki son durağı olan Lüksemburg`da, aralarında DW Türkçe Servisi`nin de bulundugu sekiz basın organına, toplam dokuz başkenti kapsayan yedi günlük resmi gezisini değerlendirdi. Rice, bu görüşmede ağırlıklı olarak İran, Irak, Kıbrıs, Kuzey Kore, Çin gibi kritik konular üzerine odaklandı.

``TÜRKİYE`NİN KAYGILARINI ANLIYORUZ``

Özellikle Türkiye ve ağırlıklı olarak Avrupa ile ilişkilerden bahseden Rice, ``yeni bir sayfa açmaktan`` söz etti. Rice, ``Türkiye ile aramızda, bazı ülkelerle olduğu gibi Irak konusunda farklılıklar yaşandı. Ama biz yeni bir sayfa açtığımıza inanıyorum. Umarım Türkiye de öyle düsünüyordur`` dedi.

Türkiye`ye ziyaret amacını, Türk-Amerikan ilişkilerinin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha doğrulamak olarak açıklayan Rice, ``Türkiye`nin Irak`ın geleceğiyle ilgili kaygılarını çok iyi anlıyoruz ve toprak bütünlüğü olan bütün azınlıkların temsil edildiği, saygı gösterildiği ve terörizmin tehlikesinin bulunmadığı bir Irak için güvencede bulunuyoruz`` diye konuştu.

``KERKÜK BÜTÜN IRAKLILAR`A AİT``

Rice, ``Bazı çevrelerde, Türkiye`nin, Kerkük`e askeri müdahalede bulunabileceği konuşuluyor. Bunu bir olasılık olarak görüyor musunuz?`` sorusunu, Ankara`ya üstü kapalı olarak müdahalenin Irak`ın bütünlüğünü tehlikeye sokacagı mesajını vererek yanıtladı.

Bununla birlikte Kerkük`teki Türkmenler`in haklarına saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Rice, ``Kerkük, bütün Iraklılar`ın şehri olmalı. Ben Iraklılar`ın komsularıyla barış içinde yaşayan bir Irak`ı, Irak`ın topraklarından terörizm tehlikesinin yasanmadığı bir Irak`ı oluşturma zorunlulukları olduğunu kavradıklarını düşünüyorum`` diye konuştu.

Rice, ABD`nin terör örgütleri listesine aldığı PKK ile mücadele konusunda hassas davrandığını, bu konuda Türkiye, ABD ve Irak arasındaki üçlü güvenlik mekanizmasının tekrar canlandırılması konusunun gündeme getirildiğini belirtti.

``KUZEY KIBRISLILAR`A UYGULANAN İZOLASYON KALKMALI``

Rice`ın, Kıbrıs konusundaki mesajı ise Washington`un şimdilik Kıbrıs`ta kararsız davrandiğını gözler önüne seriyor. Bir taraftan Amerika`nın Kuzey Kıbrıs`ın maruz kaldiği izolasyona son vermek istediğinden bahsetti, diger taraftan ``çok taraflı zorunluluklarımız var`` diyerek bunu Birleşmiş Milletler`e kabul ettiremeyeceğini ima etmiş oldu. Bu konuda Rice şu ifadeleri kullandı:

``Amerika, Annan planının kabul edilmemesinden dolayı hayal kırıklığına uğradı. Kuzey Kıbrıslı Türkler`e uygulanan izolasyonun kaldırılması yönünde çalışılması gerekiyor. Bununla birlikte, baska açılımlar aranırken, bizim `çok taraflı zorunluluklarımız olduğu da gözden çıkarılmasın. Ancak, Ada`da birleşme gerçekleşmeden Kabras, Avrupa Birliği`ne girdi diye de Kıbrıslı Türkler`in izole olarak kalmalarını istemiyoruz.``


DW TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2005 Cumartesi 01:12:00
Güncelleme :13 Şubat 2005 Pazar 00:58:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?