19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Rice ’kritik görev’e seçildi

ABD Başkanı George W. Bush, geçen dört yılda Rice’ın danışmanlığına güvendiğini ve engin deneyiminden yararlandığını belirterek, "Rice’ı zaten bütün Amerikalılar ve dünyanın büyük kısmı tanıyor" dedi.

Bush, Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice’ı, ABD Dışişleri Bakanlığı’na, yardımcısı Stephen Hadley’i de Rice’dan boşalan Ulusal Güvenlik Danışmanı görevine atadığını açıkladı.

ABD Başkanı Bush, "Dışişleri Bakanı, Amerika’nın dünyaya karşı yüzüdür. Dünya Rice’da güç, zarafet ve ülkemizin asilliğini görecek" diye konuştu.

Rice’ın ve kendisinin, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ile birlikte ülkeye hizmet vermekten gurur duyduğunu belirten Bush, Powell için "dostumuz" ifadesini kullandı ve "Powell, Amerikan tarihindeki en etkili ve takdir edilen diplomatlardan biridir" dedi.

Başkan Bush, şöyle konuştu:

"Senato tarafından onaylandığında Rice, ülkemiz için kritik bir zamanda göreve başlayacak. Biz, savaşta bir ülkeyiz. Kararlı bir düşmana karşı geniş bir koalisyona liderlik ediyoruz. Kanunsuz rejimlere karşı yeni yapılar ve kurumlar oluşturuyoruz. Kitle imha silahlarının yayılmasına ve terör ağlarına karşı çıkıyoruz. ABD, tarihin çağrısını dikkate aldı ve geniş Ortadoğu’da reform ve özgürlük hareketine yardım ediyor."

Arap-İsrail çatışmasında yeni ve olumlu bir yön takip ettiklerini belirten Bush, Filistin’in bağımsız, demokratik bir devlet kurma isteğine ve İsrail’in güvenliğine olan desteğini de yineledi.

Rice, ABD’nin ilk siyah kadın dışişleri bakanı olacak.


ABD Başkanı George Bush, Ulusal Güvenlik Danışmanı Condeleezza Rice’ı Dışişleri Bakanlığı görevine aday gösterdiğini açıkladı.


Rice, Kongre onayladığı takdirde, dün görevinden istifa eden Colin Powell’ın yerini alacak.

Yerine gelecek birisi olduğu için Powell’ın mümkün olan en kısa sürede işlerini devretmesi bekleniyor.

Muhabirlerimiz, 50 yaşındaki Condeleezza Rice’ın ABD’nin ilk siyah Dışişleri Bakanı olarak tarih kitaplarındaki yerini alacağı kanaatinde.

Washington muhabirimize göre, Rice, Bush’un adeta aile fertlerinden biri.

Bush’un pek çok düşüncesine de destek veriyor olması Rice’ın şansını artırdı.

’Azimli ve hırslı’

Rice, Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak çalıştığı dönemde, Bush’a sadık olması ve dış siyaset konusunda izlediği yöntemlere destek vermesi ile öne çıktı.

Rice, kabinedeki muhafazakar kesimle her zaman aynı görüşte olmasa da, Amerika’nın ’tehdit altında’ olduğu dönemlerde, kendini savunma hakkı ve görevi olduğu düşüncesini daima savundu.

Rice’ın, Dışişleri Bakanlığı’nı, yönetimin geri kalanı ile daha uyumlu hale getirmesi bekleniyor.

Powell’ın istifası


67 yaşında olan Colin Powell, dün Dışişleri Bakanlığı görevinden istifa etmişti.

Powell planlandığı gibi önümüzdeki günlerde Orta Doğu’yu ziyaret edecek.

Filistinli yetkililer Powell’ın 23 Kasım’da Ramallah’ta olmasını bekliyor.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, eski genelkurmay başkanı olan Colin Powell’ın geçtiğimiz dört yıl boyunca çok iyi görev yaptığı vurgulandı.

Powell bir süre önce, George Bush’un ikinci başkanlık döneminde görevde kalmayı planlamadığını açıklamıştı.
AA - BBC
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2004 Çarşamba 09:40:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?