18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Rice Orta Doğu´da

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, Türkiye’nin ardından, Orta Doğu barışı konusunda ilk temasları için İsrail’e gitti.

Rice İsrail’e varışında yaptığı açıklamada. Orta Doğu’daki yeni barış arayışından övgüyle söz etti.

Rice ayrıca İsrail’i, barış sürecini ilerletmek için zor kararlar almaya ve Filistin devletinin kuruluşuna yardımcı olmaya çağırdı.

Condoleeza Rice ilk olarak İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile görüşecek. Rice, Pazartesi günü de Batı Şeria’da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile biraraya gelecek.

ABD Dışişleri Bakanı’nın ziyareti, Orta Doğu’da barış umutlarının tekrar yeşerdiği bir döneme rastlıyor. İsrail Başbakanı Ariel Şaron ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Salı günü biraraya gelecek.

Mısır’ın Kızıldeniz kıyısında bulunan Şarm el Şeyh kentinde, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in ev sahipliğinde gerçekleşecek buluşma, ikilinin ilk görüşmesi olma niteliğini taşıyor.

Bu denli üst düzey bir ziyaret de İsrail ve Filistin tarafları arasında son 4 yıldır ilk kez gerçekleşecek.

Yaser Arafat’ın Kasım ayında ölümü ve geçen ay yapılan seçimlerde, ılımlı ve pragmatik tutumuyla bilinen Mahmud Abbas’ın yeni Filistin lideri olarak seçilmesi, yeni bir dönemin kapılarını araladı.

Gerek Ariel Şaron, gerekse ABD yönetimi, Yaser Arafat’ı barışın önünde bir engel olarak görüyor ve kendisiyle görüşmeyi reddediyorlardı.

Ancak Washington, Filistin seçimleri ile memnuniyetini açık olarak dile getirirken, Mahmud Abbas’ın iki tarafın şiddete son vermesine yönelik çabalarına da övgüyle destek verdi.

Tüm bu olumlu atmosfere rağmen, uzmanlar barışın o kadar da kolay olmadığını söylüyor, iki tarafta hakim olan derin güvensizlik duygusuna dikkat çekiyorlar.
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2005 Pazartesi 00:41:11
Güncelleme :7 Şubat 2005 Pazartesi 15:31:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?