18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Rice’ın çantasında ne var?

ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, İngiltere’den başlayarak, Ankara’yı da kapsayan bir Avrupa turuna çıkıyor. Ayrıca Kudüs’te Ariel Şaron ile, Batı Şeria’da da Mahmud Abbas ile görüşecek.


ABD Başkanı George Bush’un, özgürlüğü dünyaya yaymak için yayılmacı bir dış politika uygulayacağının sinyallerini verdiği ulusa sesleniş konuşmasının ardından, yeni Dışişleri Bakanı Rice, yüz yüze görüşmeler yapmak üzere Avrupa ve Orta Doğu turuna çıkıyor.

Bu yoğun programda, üç temel hedefi var Condoleeza Rice’ın. Birincisi Avrupa ile bağları onarmak. Rice, ikinci Bush yönetiminin, aktivist politikalarını sürdürmenin yanı sıra, artık karşısındakini dinlemeye daha eğimli olacağı mesajnı verecek.

Fransa’da yapacağı konuşma burada kilit önemde. Paris, Washington’a en şüpheyle yaklaşan müttefik ve Amerika bunu değiştirmek niyetinde.

Irak savaşı nedeniyle, Amerika ile aralarında Türkiye’nin de bulunduğu NATO müttefiklerinin ilişkileri zaman zaman gerginleşti.

Rice, tarafların artık ileriye bakmaları gerektiği, zira Amerika’nın da dünyayı algılayış biçiminin değiştiği mesajını vermeye çalışacak.

Bush’un ikinci döneminde önceliği olacağının işaretlerini verdiği konulara gelince. Rice, Irak’ta yapılan seçimleri örnek göstererek, demokrasi konusunda ilerlemenin mümkün olduğunu kanıtlamaya çalışacak.

Ancak Rice’ın en önemli durağı Orta Doğu olacak. Orta Doğu barışı konusundaki takvimde iki önemli tarih var. Birincisi gelecek hafta Mısır’da. Filistin’in yeni lideri Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Ariel Şaron ilk kez biraraya gelecek.

Daha sonra 1 Mart’ta, Londra’da toplanacak konferansta, Filistin yönetimine ekonomik desteğin yöntemleri tartışılacak.

Eğer Rice, Avrupalı müttefikleri, Amerika’nın Orta Doğu sorununun çözümü için gerçek bir destek sunabilecğine ikna ederse, bu diğer sorunların da çözümü için kapı aralayabilir, ki bunların başında, İran ve Çin’e yönelik silah ambargosunun kaldırılması bulunuyor.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2005 Perşembe 17:39:05
Güncelleme :4 Şubat 2005 Cuma 01:44:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?