18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Rice´ın ´tamir´ seferi

ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, İngiltere ile başladığı, Avrupa, Türkiye ve Orta Doğu ile devam edecek turunda, Irak Savaşı’nın, ülkesi ve müttefiklerinin ilişkisinde yarattığı hasarı onarmaya çalışacak.

Rice işe kolay bölümden başladı. İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nin, küresel politikaları örtüşüyor.

Gerçi İngiltere’nin bazen bunun tersi Avrupa politikalarına da yaklaştığı oluyor. AB’nin Çin’e yönelik silah ambargosunu kaldırması gibi mesela.

Ancak İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, bu konuda Amerika’nın "anlaşılabilir kaygılarını"nın da dikkate alınması gerektiğini söyleyerek dengeyi sağlamış görünüyor.

Bu ziyaret öncelikle, Irak Savaşı’nın yarattığı tahribatı onarmayı hedefliyor. Condoleeza Rice, Amerika’nın bundan sonra dost ve müttefiklerine daha fazla kulak vereceği mesajını verecek.

Ancak Başkan George Bush’un, dünyaya demokrasi yayma amacı değşmiş değil.

Dahası, Condoleeza Rice’ın da not ettiği gibi, Washington, Irak ve Filistin seçimlerini, ne kadar haklı olduğunun göstergeleri olarak görüyor.

Avrupalılar için, Amerika’nın bu yeni çizgisinin test edileceği yer Orta Doğu barış sürecinin başarısı olacak.

Amerika’dan bu konuda gelen ilk sinyaller olumlu görünüyor. Rice, Filistin yönetimine destek için Mart ayı başında Londra’da yapılacak konferansa katılacağını açıkladı.

Bununla da kalmayıp, İran’ın nükleer silah programı ile ilgili olarak, askeri çözüm yerine diplomasiyi öne çıkardı. Ancak bunun, Amerikan politikası konusunda Londra’dan daha şüpheci olan Berlin ve Paris’i inandırması şimdilik biraz zor görünüyor.

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2005 Cumartesi 01:04:41
Güncelleme :5 Şubat 2005 Cumartesi 01:27:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?