18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Rice'tan 'PKK terörüne izin yok' sözü

Washington - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüşmesinde, Kıbrıs ve terör örgütü PKK konusunda beklentilerin dile getirildiğini söyledi. Gül, Rice’ın, Irak topraklarından Türkiye’ye karşı herhangi bir terörist faaliyete müsaade edilmeyeceği sözü verdiğini bildirdi.

Abdullah Gül, görüşmenin ardından Türk basınına yaptığı değerlendirmede, "Yararlı bir görüşme oldu. Bu görüşmeden ben çok memnun kaldım. Kendisi de çok memnun kaldı. Birçok konuyu gözden geçirdik. Türkiye ile ABD arasındaki müttefiklik anlayışını bir kez daha teyit ettik" diye konuştu.

Gül, "Tabii ki beklentilerimiz var. Kıbrıs ve PKK terörüyle mücadelede beklentilerimiz olduğunu anlattım. Kendisinden gayet iyi şeyler işittim bu konularda. Gayet verimli bir görüşme oldu" dedi.

Abdullah Gül, "terörle ilgili konuların özellikle son aylarda ciddiyet arzetmeye başladığını, Irak’tan bazı sızmalarının olduğunu, PKK’nın uzaktan kumandalı mayınlar ve patlayıcılarla çok sayıda askerimizi şehit etmeye başladığını ve bu artışın dikkati çektiğini, bunların görmezlikten gelinemeyeceğini bu yönde mücadelede kendilerinin daha kararlı olmaları gerektiğini Rice’a aktardığını" kaydetti. Gül, Rice’ın, Irak topraklarından Türkiye’ye karşı herhangi bir terörist faaliyetine müsaade edilmeyeceği yönünde söz verdiğini de kaydetti. Abdullah Gül, PKK konusunda daha çok işbirliği yapılacağına inandığını belirtirken, ABD’de bunun işaretini gördüğünü de söyledi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Kıbrıs ve özellikle PKK terörüyle mücadele konusunda daha fazla işbirliği yapılması gerektiği konusunda anlaştıklarını söyledi.

Gül, Rice ile Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nda yaklaşık 40 dakika süren bir görüşme yaptı. Gül, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "İyi bir ziyaret oldu. Güzel geçti. Daha önce de sık sık biraraya gelmiştik. Türkiye-ABD arasında birçok işbirliği sahaları var. Bunları tek tek gözden geçirdik. Karşılıklı işbirliği iradelerimizi ifade ettik. Çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.

Abdullah Gül, görüşmede Kıbrıs ve terörle mücadele, özellikle PKK terörüyle mücadele konusunda daha fazla işbirliği yapılması gerektiği konusunda anlaştıklarını söyledi.

Bakan Gül, yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Beyaz Saray’da ABD Başkanı George W. Bush ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile biraraya geleceğini de hatırlattı.

Kıbrıs konusundaki bir soruya karşılıksa Gül, "Beklentilerimiz var" cevabını verdi.


AA
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2005 Çarşamba 02:04:35
Güncelleme :8 Haziran 2005 Çarşamba 02:45:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?