20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Rize ve Artvin açıklarında petrol umudu

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile British Petroleum’un (BP) Rize ve Artvin açıklarında ortaklaşa yürüttüğü petrol ve doğalgaz arama çalışmalarında olumlu sonuçlar elde edildiği belirtildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necati Tüysüz konuyla ilgili yaptığı açıklamada, TPAO ve BP’nin Rize ve Artvin açıklarında manyetik ve sismik çalışmalar yürüttüğünü, çalışmalar sonucunda petrol ve doğalgaz varlığını gösteren önemli veriler elde edildiğini söyledi. Bilimsel olarak bir bölgede petrol veya doğalgazın varlığından söz edebilmek için öncelikle bir ana kaya ve o kayanın üzerini örten geçirimsiz kaya tabakası ile tutulmayı sağlayacak kaynak kayanın bulunması gerektiğini belirten Prof. Dr. Tüysüz, ’’Rize ve Artvin açıklarında petrol ve doğalgaz arama çalışmalarında 3 kilometre kalınlığına ulaşabilen bir kaynak kaya tespit edildi. Bunun hemen üzerinde petrolün tutulabileceği gözenekleri bol olan bir kaya daha mevcut. Petrol kapanları da var. Yürütülen, gravite, sismik ve manyetik çalışmalar sonucunda bu yapıların varlığı belirlendi. BP’nin bu bölgede çok yakında sondajlama çalışmalarına başlayacağını tahmin ediyorum. Dünyanın önde gelen petrol şirketlerinden olan BP, bölgede 52 milyon dolar tutarında bir yatırım yapıyorsa bölgede petrol veya doğalgaz bulunduğu gerçektir" dedi.
Prof. Tüysüz, Türkiye’nin sondajlama konusunda teknik ve tecrübe yönünden eksiklikleri bulunduğunu ifade ederek, "BP ile beraber petrol ve doğalgaz arama çalışması yapılması en mantıklı olanıdır. Çünkü TPAO’nun teknik ve tecrübe yönünden eksikleri bulunmaktadır. Ayrıca her bir sondaj yaklaşık 400 bin dolara mal olacaktır. Rize-Artvin arasındaki bölgede deniz tabanından 2-2.5 kilometre derine inilmesi halinde petrol ya da doğalgaza ulaşılabilecektir. Bu alanda 1 milyon varil rezerv tahmin ediliyor" diye konuştu.

RİZE-(İHA)
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2004 Pazartesi 14:06:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?