17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

'Romanya depremi Türkiye'yi etkilemez'

Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Romanya’daki depremin, sistem ve oluşum açısından tamamen farklı olduğunu kaydederek, "Bu ters bir fay hattı. Kuzey Anadolu Fay hattını etkilemez" dedi.


Depremin şiddeti konusunda çelişkili açıklamaların yapıldığını ifade eden Gündoğdu, Kandilli’nin verdiği ölçünün doğru olduğunu çünkü 6’nın üzerinde ki bir sarsıntının ancak Trakya’dan hissedilebileceğini belirtti.

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Romanya’daki depremin, sistem ve oluşum açısından tamamen farklı olduğunu kaydederek, "bu bir ters fay hattı. Türkiye ile ilişkisi yok. Boş yere panik yapılmasın " dedi. Depremin Türkiye’den hissedilmesinin nedeninin ise 6’ nın üzerindeki depremlerde doğal olan "uzak alan etkilerinden" kaynaklandığını vurguladı.

Uluslararası Gözlem Ağı depremin şiddetini 5.9, Dünya Fizik Enstitüsü 5.8 diye açıklarken Kandilli Rasathanesi sarsıntının 6.5 şiddetinde olduğunu bildirmişti.

KANDİLLİ: DEPREM TÜRKİYE’DEN FARKLI BİR SİSTEM ÜZERİNDE

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Romanya’da meydana gelen depremin Türkiye’den farklı bir sistem üzerinde olduğunu düşündüklerini bildirdi.

Rasathane olarak Marmara ve Trakya bölgelerini daha hassas şekilde takip ettiklerini ifade eden Barbarosoğlu, “Depremin Türkiye’den farklı bir sistem üzerinde olduğunu düşünüyoruz. Ama üzerinde çalışıyoruz. Bu depremin Türkiye’yi nasıl etkileyeceği konusunda henüz bir şey söylemek mümkün değil. Deprem üzerinde gerekli çalışmayı yaptıktan sonra bir açıklamada bulunmak mümkün olabilir” diye konuştu.

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2004 Perşembe 13:03:51
Güncelleme :28 Ekim 2004 Perşembe 13:08:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?