18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

RTÜK Kürtçe yayın konusunda fikir değiştirdi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), geleneksel dil ve lehçelerde yayın yapılmasına ilişkin hiçbir talebin gelmediğini belirterek, bu yayınları TRT`nin yapması için görüşmelere başladıklarını ve kurumun incelemelerini sürdürdüğünü bildirdi.
     Fatih Karaca, geleneksel dil ve lehçelerde yayınların nasıl yapılacağına ilişkin olarak bugün aralarında Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay, MİT, Emniyet, AB Genel Sekreterliği, İçişleri Bakanlığı ve TRT`den temsilcilerin de bulunduğu bir grupla yaklaşık bir buçuk saatlik bir toplantı yaptı.
     Karaca, düzenlediği basın toplantısında, bugüne kadar Üst Kurula geleneksel dil ve lehçelerde yayın yapılmasına ilişkin olarak yerel ve ulusal kanallardan hiçbir talep gelmediğini belirtti. ``Oysa ki yönetmelik 25 Ocak`ta yürürlüğe girdi`` diyen Karaca, toplantıda yayınların bir kamu kuruluşu olan TRT tarafından ne şekilde yapılabileceğinin görüşüldüğünü söyledi.
     Bu tür yayınların AB`de daha çok kamusal yayıncılığın öncülüğünde gerçekleştiğini dile getiren Karaca, TRT temsilcilerinin de toplantıda konuyla ilgili olarak incelemelere başladıklarını ancak kurumdan henüz kendilerin bir başvurunun gerçekleşmediğini kaydetti. Karaca, TRT ile yayın konusunda görüşmelere devam edeceklerini bildirdi.
     Bir gazetecinin ``Yerel radyolar konusunda yönetmelikte sıkıntı vardı, aşıldı mı?`` sorusu üzerine Karaca, yönetmelikte öncelik sırasının kamu yayınlarıyla ulusal yayınlara tanındığını kaydederken yerel düzeyde bir yasaklama getirilmediğini söyledi. Karaca, ``Ancak öncelikle bu kanalların izleyici ve dinleyici profillerinin belirlenmesi gerekiyor, henüz çalışmalara başlamadık bu konuda istatistik enstitüsü ve üniversitelerle işbirliği yapılacak`` diye konuştu.
     AB`ye giriş sürecinde bu yayınların önemli olduğunu vurgulayan Karaca TRT`nin de konuyla ilgilenmesiyle sürecin hızlanacağını ifade etti. ``Bu konu sadece RTÜK`ün tek başına yapacağı bir konu değil`` diyen Karaca, başka kurumlarla işbirliği yaptıklarını söyledi.
     Bir gazetecinin, ``Bu kez talep TRT`den mi geldi?`` sorusuna Karaca, TRT`nin daha önceki yönetiminin bu yayını yapmak istemediğini, ancak yeni yönetimin ilgilendiğini söyledi. Karaca, ``Biliyorsunuz bizde bunu savunuyoruz`` dedi.
     Bir gazetecinin, ``Yayınları TRT`nin yapması konusunda Genelkurmay`dan bir sıkıntı var mı?`` sorusuna ise Karaca, toplantıda sadece genel manada görüşlerin ifade edildiğini ve görüşmelerin yararlı geçtiğini söyledi.
     Karaca, Haber-Sen`in TRT`nin hükümet yanlısı yayın yaptığı konusundaki şikayetin kendilerine ulaşıp ulaşmadığı konusundaki soruya ``Sendikanın bize de müracaatı oldu, incelemeler yapıyoruz, daha sonra Üst Kurul`a müracaat edeceğiz dedi.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 12 Mart 2004 Cuma 18:03:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?