19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

RTÜK'ten radyo ve TV'lere seçim uyarısı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), radyo ve televizyon kuruluşlarının seçim döneminde gözetmeleri gereken yayın ilkeleri konusunda uyarıda bulundu.
RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada, radyo ve televizyonlardan, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim dönemine ilişkin yayın ilkelerini göz önünde bulundurarak yayın yapmaları istendi. YSK'nın, 28 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri ile ilgili olarak radyo ve televizyon kuruluşlarının uyacakları ilkeleri 6 Ocak 2004 tarihli kararıyla belirlediği anımsatılan açıklamada, YSK'nın, seçim dönemine ilişkin yayın ilkeleri şöyle sıralandı:
"Tarafsızlık, gerçeklik, doğruluk ilkelerine uygun davranmakla yükümlü radyo ve televizyon kuruluşları, tek yönlü, taraf tutan, yalnızca tek bir siyasi partinin propagandasına yönelik yayın yapamazlar. Bu kuruluşlar yayınlarında kamunun siyasi beklentilerini dikkate alarak siyasi partiler arasında fırsat eşitliğini sağlamak zorundadırlar.
Siyasi parti propagandalarına yönelik radyo ve televizyon yayınları Türkçe dışında başka bir dilde yapılamaz.
Radyo ve televizyon kuruluşları ırk, cinsiyet, sosyal sınıf veya dini inançları esas alarak yayın yapamazlar.
Radyo ve televizyon yayınlarında siyasi parti ve adayların reklamlarına yer verilemez.
Her türlü kamuoyu araştırmaları, anketler, tarafsızlık, gerçeklik, doğruluk ilkelerine uyulmak koşuluyla oy verme gününden önceki 24 saat dışında radyo ve televizyonlarda yayınlanabilir. Kamuoyu araştırmaları ve anketler yayınlanmadan önce araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığının, denek sayısının, araştırmanın kim tarafından finanse edildiğinin açıklanması zorunludur.
Ulusal özel radyo ve televizyon kanallarının yayınlarıyla ilgili olarak düzenlenecek raporlar, yayımı izleyen 5 gün içinde RTÜK'çe değerlendirilip YSK'ya sunulacaktır.
YSK'ca verilecek kararlar RTÜK'e tebliğ edildiği gün ve saati takip eden 24 saat içinde uygulanacaktır".
RTÜK'ün açıklamasında ayrıca, ulusal kanallar dışındaki yerel radyo ve televizyon yayınlarının da ilçe seçim kurullarınca değerlendirileceği kaydedildi.
ANKARA - İHA
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2004 Pazartesi 16:52:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?