24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

RTÜK'ün 'erotik yasağına' AKP'den tepki

RTÜK’ün şifreli erotik kanalları kapatma kararına AKP’den de tepki geldi. Grup Başkanvekili Faruk Çelik, ‘Kişi eğer bu yönde tercih kullandıysa, bu özgürlüğün kısıtlanmaması gerekir’ dedi.

AKP Grup Başkanvekili Faruk Çelik, RTÜK’ün Digitürk içerisinde olan ve şifreli olduğu için ancak para ödenerek seyredilebilen kanalları müstehcen bularak kapatma kararına tepki gösterdi. Çelik, parasını vererek şifreli yayın satın alanların istediğini seyretme özgürlüğünün kısıtlanmaması gerektiğini söyledi. Çelik, yayın denetiminin toplumun genelinin satın aldığı hizmetler için geçerli olması gerektiğini belirtti. Çelik, şunları söyledi:

GENELE ÖNLEM ŞART

‘Bu gibi konularda, toplumun sağlığı ve ahlaki değerlerine aykırı olan genel yayınlarla ilgili tedbir alınmasından yanayım. Bu tür yayınların gençlerin olumsuz yönde etkilenmemesi ile ilgili kararları desteklerim. Toplum hayatını olumsuz etkileyecek yayınlara şiddetle karşı çıkarım. Ancak, ücret karşılığında kişisel olarak satın alınan, şifre ile yayınlanan programlarla ilgili bir kısıtlama getirilmesine karşıyım. Bu tercih toplumu değil, bu hizmeti satın alan kişileri ilgilendirir. Eğer bu yönde tercih kullandıysa, bu özgürlüğün kısıtlanmaması gerekir.

KİŞİNİN TERCİHİ

Bazı kişiler, cinsel bazı mesajlar içeren yayınları görsel olarak izlemek için para ödüyorsa, bu o kişinin tercihidir. Bu özgürlüğün kullanılmasının önüne geçilmemelidir. Zaten bu tür programların şifreli kanalların dışında yayınlanması da yasaktır. O yüzden bu kararı doğru bulmam.’

Çelik, RTÜK’ün kararının önümüzdeki dönemde yapılması sözkonusu olan RTÜK üye seçimlerinin öncesinde ‘seçim yatırımı’ olarak algılandığının anımsatılması üzerine, ‘Bu kararın gerekçesini bilmiyorum. RTÜK seçimleriyle bir ilgisi var mı, buna yönelik bir seçim yatırımı mı elimde done yok?. O yüzden bir şey söylemem mümkün değil’ dedi.

BU YASAK DELİNİR

AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay da RTÜK’ün kararını eleştirerek, yasaklarla bir yere varılamayacağını söyledi. Yarbay, şöyle konuştu: ‘Toplumda bir talep varsa, bir şekilde bu yasağı ihlal edenler olur. Devletin düzenleyiciği bir yetkisi var, ama bu konuda varsa bir talep bunu da gözardı etmemek gerekir. Talepler dikkate alınmadan, yasak getirilirse, sonuçta bu yasaklar delinir ve halkta da kanunların, kararların uygulanamadığı yönünde bir kanat oluşur. Bu da devlet otoritesini sarsar. Onun için mutlaka uygulanabilirliği olan kararlar almak gerekir.’

Çanak antenle ‘hard’ izlenir

Murat Saygı (Kanal D Genel Müdürü) Bir kere bu kararı alanlar televizyonculuk nedir bilmiyorlar. Bu kararı alanların, bu tür yayınların çanakla hem de daha ‘hard’ının izlenebileceğini unutmamaları gerekir. Evet çocuklardan elbet uzak tutulmalı, ama bu zaten anne ve babanın görevi. Ama anne ve baba bunu izliyorsa kim engelleyebilir ki.

Dış dünyaya ne diyeceğiz

Saner Ayar (SHOW TV Genel Müdürü) Şimdi bu kanalları almak için Avrupa’ya ve ABD’ye para veriyorsunuz. Yani onlarla bir türlü ticari ilişkiye giriyorsunuz. RTÜK’ün bu kararını şimdi onlar acaba nasıl algılayacak ve nasıl anlatacaklar. Yani Türkiye’yi kapalı bir toplum gibi görmelerinin önünü açmış olacağız. Bunu telafi etmenin imkanı yok.

Bedel ödeyen şikayet eder mi

Mehmet Tezkan (ATV Genel Müdürü) Digitürk’ün yaptığı erotik yayınlar, her ne kadar kamuya ait bir platform kullanılarık yapılsa bile, sonucuna baktığımız zaman yayın kamuya açık değil. Tercihe bağlı, bedel ödenerek izlenebiliyor. RTÜK, şikayet üzerine kapatıldığını söylüyor. Kim şikayet ediyor? Para ödeyenler mi şikayet etmiş? Yayın şifreli çünkü.

Resmi karar bize gelmedi

Ertan Özerdem (Digitürk Genel Müdürü) Konuyla ilgili karar henüz bize resmi olarak iletilmedi. Resmi bir yazı olmadığı için de açıklama yapmamız doğru olmaz.
HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2005 Pazar 14:39:16
Güncelleme :8 Mayıs 2005 Pazar 14:41:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
RECEP TAYYIP IP: 85.176.26.xxx Tarih : 8.05.2005 20:57:57
HAKLI OLABILIR SAYIN CELIK BELKI KENDISININ ÖZGURLUGUNUN KISILMASINA KARSI CIKMISTIR BENCE KENDISI O TV IZLEYENLERDEN BIRI OLARAK MAGDUR OLMUS OLABILIR KATILIYORUM