23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

RTÜK'ün yasağı yabancı basında

Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun, ’müstehcen’ oldukları gerekçesiyle Digitürk üzerinden erotik yayın yapan yabancı çıkışlı dört kanalın yayın paketinden çıkarılması kararı, yabancı basında yankı buldu.

Uluslararası haber ajansları, yasaklama kararının, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği yolunda ifade özgürlüğü konusunda büyük baskı altında olduğu bir dönemde alındığına dikkat çekti.

RTÜK, sürekli şikayet geldiği gerekçesiyle Digitürk üzerinden erotik yayın yapan Adult Channel, Exotica TV, Playboy TV ve Rouge TV’nin yayın paketinden çıkarılmasına karar verdi.

RTÜK Başkanı Fatih Karaca, yabancı kanal statüsünde oldukları için bu kanallara uyarı veya para cezası veremediklerini, bu yüzden de söz konusu kanalların yayın paketinden çıkarılmasına karar verdiklerini söyledi.

Yabancı basından karara büyük ilgi

RTÜK’ün yasaklama kararı uluslararası ajansların da büyük ilgisini çekti. Amerikan AP ve Fransız AFP ajansları erotik kanallara yönelik yasaklama kararının Türkiye’nin AB üyeliği yolunda ifade özgürlüğü konusunda büyük baskı altındayken verildiğine dikkat çekti.

Hürriyet gazetesi genel yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök de, "halk mı, hükümet mi istedi?" başlıklı yazısında, "RTÜK, bu kararı dış bir etkiyle mi aldı? Dijital uydu yayınlarının olduğu bir dünyada, parayla abone olup öyle seyredilebilen dört kanala müdahale etmek gereksiz polemiklere yol açacaktır" dedi.Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Pekman ise, Avrupa’da düzenleyici otoritelerin şifreli yayınlara karışmadığını vurguladı. Pekman, "şifreli ve aboneli olarak belli saatlerde izlenen kanallar Avrupa’nın her yerinde serbest" diye konuştu.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2005 Cumartesi 18:18:13
Güncelleme :7 Mayıs 2005 Cumartesi 18:20:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?