22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

RTÜK'ün yeni başkanı Zahit Akman

RTÜK başkanlığına Zahit Akman seçildi.

RTÜK'ün yeni seçilen üyeleri, başkan ve başkanvekilini belirlemek üzere bugün Bilkent'teki RTÜK Binası'nda toplandı.

Toplantıdan sonra basın mensuplarına yapılan yazılı açıklamaya göre, Dr. A. Zahit Akman RTÜK Başkanlığı'na, Dr. Abdulvahap Darendeli ise Başkanvekilliği'ne seçildi.

Üst Kurul üyelerinin göreve başlamaları nedeniyle bugün saat 14.30'da devir-teslim töreni yapılacak.

İki üye de AKP'nin adayıydı

Akman ve Darendeli, AKP tarafından RTÜK üyeliğine aday gösterilmişlerdi. Zahit Akman, 1958 Ankara doğumlu ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. Kanal-7'nin Washington ve Ankara temsilciliği görevini yürüten Akman, evli ve beş çocuk sahibi.

Abdulvahap Darendeli ise 1955 Sivas doğumlu ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdür Yardımcılığı yapan Darendeli, evli ve iki çocuk sahibi.

RTÜK üyeleri, geçtiğimiz çarşamba günü olağanüstü toplanan TBMM tarafından belirlenmişti. Seçimin ardından TBMM Genel Kurulu, 1 ekim cumartesi günü saat 15.00'te toplanmak üzere tekrar tatile girmişti.

5373 sayılı 'Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 5 temmuzda yürürlüğe girmişti.

Anayasa'da yapılan değişikliğe paralel olarak hazırlanan kanun, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'da değişiklik yaparak, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) oluşumunu yeniden belirliyor. Buna göre:


Üst Kurul üyelerinin görev süresi altı yıl olacak.
Üyerin üçte biri, iki yılda bir yenilenecek.
Üyelerin görev süresinin bitiminden iki ay önce üyeliklerde herhangi bir nedenle boşalma olması halinde ise boşalma tarihinden veya boşalma tarihinde, TBMM tatilde ise tatilin bitiminden itibaren bir ay içinde aynı usulle seçim yapılacak.
Kanunun geçici maddesine göre, Üst Kurul üyelerinin seçimi için siyasi parti grupları, bugünden itibaren beş gün içinde belirtilen şartları taşıyan adaylarını TBMM Başkanlığı'na bildirecek.
Üst Kurul üyelerinin seçimi, adayların bildiriminden itibaren beş gün içinde tamamlanacak.
Üst Kurul üyelerinin yenilenmesini sağlamak üzere, iki yıl sonra yenilenecek olanları belirlemek için, seçimden iki ay önce ad çekme işlemine başvurulacak.
Dört yıl sonra yenilenecek olan üyelerin tespiti için aynı esasa uyularak ad çekilecek. Ancak ikinci yılın sonunda seçilmiş üyeler bu ad çekmeye girmeyecek.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2005 Cuma 14:30:39
Güncelleme :15 Temmuz 2005 Cuma 14:33:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?