23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

’Rum’ adı taşıyan dernekleri kapatma istemi

Yunanistan’daki İskeçe Türk Birliği Derneği’nin kapatılması üzerine, Hukukun Egemenliği Derneği, İçişleri Bakanlığı’na başvurarak, Rum ve benzeri adlar altındaki derneklerin kapatılmasını istedi.

Hukukun Egemenliği Derneği, İçişleri Bakanlığı’na başvurdu. Dernek, İçişleri Bakanlığı’na sunduğu dilekçe ile Rum ve benzeri adlar altındaki derneklerin kapatılmasını istedi.

Bakanlığa sunulan dilekçede, Yunanistan’da kurulu bulunan İskeçe Türk Birliği Derneği’nin Yunanistan Yüksek Mahkemesi tarafından kapatıldığı anımsatıldı.

Dilekçede, bu kapatma gerekçesinin "Lozan Anlaşması’na göre Yunanistan’da Türk sözcüğünün kullanılmasının Lozan Anlaşmasında öngörülmeyen azınlıkların kabulü anlamına geleceği, bunun da Lozan Anlaşmasına aykırı olacağı" şeklinde gösterildiği belirtilerek, şöyle denildi:

"Türkiye’nin de taraf olduğu Lozan Anlaşmasına göre ’Türkiye’de yalnızca gayrimüslim azınlıkların bulunduğu, Rum, Ermeni, Kürt veya diğer bir millete veya ırka dayalı azınlık bulunmadığı’ kaydedildiğine göre, Rum, Ermeni, Kürt ve benzeri diğer adları taşıyan dernek ve vakıflar Uluslararası Lozan Anlaşmasına aykırı olmaktadır.

Ayrıca Yunanistan bu anlaşmayı bu şekilde yorumlayıp Türk derneklerini kapattığına göre, Türk hukuk sisteminde ve uluslararası hukukta yer alan ’mukabele-i bilmisil’ esasları gereğince aynı uygulamanın, Rum ve benzeri adları taşıyan dernek ve vakıflara uygulanarak kapatılmaları zorunlu bulunmaktadır."

Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı Avukat Erdem Akyüz, yaptığı yazılı açıklamada, İçişleri Bakanlığı’nın bu şekilde işlem yapmaması halinde, sorumlular hakkında kovuşturma yapılması; yasa ve uluslararası anlaşmalara uygun şekilde işlem yapılarak bunlara aykırı dernek ve vakıfların kapatılması için gerekli davaları açacaklarını bildirdi.


ANKA - HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2005 Salı 01:54:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?