19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Rum basını: Fatih Erdoğan

Kıbrıs Rum basını, AB zirvesinde Türkiye’ye müzakere tarihi verilmesiyle sonuçlanan pazarlıkları Rum yönetimi açısından başarısızlık olarak nitelendirdi.
Simerini gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı Fatih Sultan Mehmet’e benzeterek, ’’25’ler Ankara’nın şartlarına teslim oldular’’ ifadesini kullandı.
’’Fatih Erdoğan’’ başlığını kullanan gazete, şu yorumu yaptı:
’’Tayyip Erdoğan Ankara’ya zafer kazanmış olarak dönmek için her türlü hakka sahiptir. 5 yüzyıl önce, o zamanki çağdaş dünyanın kapılarından muzaffer olarak geçen Fatih Sultan Mehmet sıfatını kazandı. Tayyip Erdoğan’ın her şantajında geri adım atan Jose Barroso’nun (AB Komisyonu Başkanı) da dediği gibi, bugünkü çağdaş dünya kapılarını Türkiye’ye açtı. Türk Başbakanı, Avrupalı liderlerin ve yetkililerin bütün tepkilerini aşmayı ve Kıbrıs’la ilgili taleplere ödün vermemek için 25’lerin kararını perde gerisinde baş aşağı etmeyi başardı.’’ Alithia gazetesi, ’’İhanete uğradık’’ başlığıyla verdiği haberini, ’’Türkiye’ye ’evet’ dedik ve söz aldık. Protokolün imzalanması anlaşma koşulu altında’’ ifadesini kullandı. Gazete Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos’un, gümrük birliği anlaşmasının 10 yeni üye ülkeyi de içine alacak şekilde genişleten protokolün imzalanması için yazılı taahhüt isteğinin Başbakan Erdoğan tarafından alaşağı edildiğini kaydetti.
Gazete şu yorumu yaptı:
’’Başkan Papadopulos’un Türkiye’nin üyelik müzakerelerine başlama tarihinin belirlenmesini veto etmesi yerine, az kala Türkiye veto kullanıyordu. Türk vetosu; ’Kıbrıs’ tarafının Türkiye’den, gümrük birliği anlaşması protokolünü 3 Ekim’e kadar imzalayacağı sözlü güvencesini aldıktan sonra güçlü ’evet’ini tekrarlamasıyla savuşturuldu. Kartlarını son ana kadar kapalı tutan Başkan Papadopulos memnun.’’

’’PAPADOPULOS ÇETİN SAVAŞ VERDİ’’

Fileleftheros gazetesi, ’’Zayıf halka tamamlandı’’ başlığını kullandığı haberinde, ’’Ağır baskıya maruz kalan Başkan Papadopulos çetin savaş verdi’’ diye yazdı ve Papadopulos’un, ’’Veto çözüm perspektiflerini etkisiz hale getirecekti’’ sözlerine yer verdi.
Gazete, Rum yönetiminin, ’’Türkiye’ye AB ile müzakerelere başlama tarihi verilmesine ilişkin talepler pastası bölüşümünün en büyük kurbanı olduğu’’ yorumu yaptı.
’’AB’nin büyüklerinin oluşturduğu ittifakın ve özellikle İngiliz- Alman müdahalelerinin, Rum yönetimini, ’Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türkiye tarafından tanınması talebinin benimsenmesi olanağından mahrum ettiğini’’ yazan gazete, şöyle devam etti:
’’25’ler, önceki gün Avrupa Konseyi’nde yine kendilerinin hazırlamış oldukları karar metnini geri çekme ve bavulunu alıp Brüksel’den gitme tehdidinde bulunan Tayyip Erdoğan’ı tatmin etmek için başka iki formül hazırlama noktasına geldiler. Çetin savaş veren Başkan Papadopulos, İngiltere, Fransa, Almanya, dönem başkanı Hollanda ve Yunanistan liderlerinin huzuruna çağrıldı. AB’nin güçlülerinin müdahalesiyle şekillenen ortam, çok da hareket olanağı tanımadı.’’

’’VETO ÇÖZÜME YARDIMCI OLMAZDI’’

Haravgi gazetesi ise ’’Sonuçtan memnuniyet’’ başlığıyla verdiği haberinde, Papadopulos’un, ’’Veto, temel hedef olan çözüme yardımcı olmazdı’’ sözlerini öne çıkardı.
Gazete, ’’(Kıbrıs), Türk uzlaşmazlığı ve Alman-İngiliz metotlamalarına karşı verdiği çetin savaşın ardından, Avrupa Konseyi karar metninde önemli taleplerini karşılamayı başardı’’ ifadesini kullandı.
Tasos Papadopulos’un AB zirvesinin sona ermesinin ardından yaptığı açıklamada, sonuçtan genel olarak memnun olduğunu belirttiğini kaydeden gazete, Rum liderinin, ’’Taleplerimizi ortaya koyduk ve sanırım karar bizim taleplerimizi büyük ölçüde tatmin ediyor. Brüksel’den ’Kıbrıs’ için en iyisini yaptığım inancı ve vicdan rahatlığıyla ayrılıyorum’’ sözlerini aktardı.
Politis, ’’Başkan Papadopulos memnun göründü’’ ve ’’Ümit satın aldık’’, Mahi gazetesi de, ’’Türkiye’nin tanıma taahhüdü’’ başlıklarını kullandı.
Rum radyosu ise Papadopulos’un Brüksel’den Güney Kıbrıs’a 03.00 sularında döndüğünü ve havaalanında hiçbir açıklamada bulunmadığını duyurdu.
AA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2004 Cumartesi 20:19:20
Güncelleme :18 Aralık 2004 Cumartesi 20:25:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?