24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Rum basınında Loizidu davası

Rum basını, Avrupa Konseyi Müsteşarlar Komitesi’nin dünkü birleşiminde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Titina Loizidu davasında aldığı kararı yerine getirmesi konusunda Türkiye’ye yeniden süre tanınmasına ilişkin haberlere geniş yer verdi.

Poltis gazetesi, "İngiltere-Hollanda-İtalya Formül Konusunda Yeniden Düzenleniyor - Gül’ün Mektubu Oylamayı Durdurdu - Oylama Halinde Schwimmer Formülünün Ortada Kalacağının Görünmesi ve Abdullah Gül’ün Mektubu, Loizidu Konusunun Yeniden Ertelenmesine Yol Açtı" başlık ve alt başlıklarıyla yansıttığı haberinde, Avrupa Konseyi’nin, dünkü Dışişleri Bakanlığı Müsteşarları toplantısı sırasında İngiltere ve İtalya’nın Schwimmer formülünü oylamaya sunma argümanında ittifak oluşturmasıyla, son anda geri adım attığını yazdı.

Gazete, TC Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği’ne mektup göndererek; Hollanda’nın önerisinin (Schwimmer formülü) oy çokluğunu sağlayamayacağı ve bu nedenle, bütün iyi niyetine rağmen Türkiye’nin tazminat ödemesinin sözkonusu olmadığını belirtmesi üzerine İngiltere, İtalya ve Hollanda üçlüsünün geri çekildiklerini yazdı.

Gül’ün Avrupa Konseyi Sekreterliği’ne gönderdiği mektubun içeriğini öğrendiğini iddia eden gazete, Türkiye’nin, Schwimmer formülünün benimseneceği garantisini almadan Loizidu’ya tazminat ödemeye niyetli olmadığının göründüğünü okurlarına iletti. Gazete, dünkü toplantı sonunda, Loizidu konusunda bir hafta daha süre verilmesi kararı alındığını yazdı.

Avrupa Konseyi üye ülkelerinin, önümüzdeki Çarşamba günü Schwimmer formülü için gerekli oy çokluğunun sağlanması ancak Türkiye’ye uygulanacak yaptırımların Çarşambaya kadar görüşülmemesine mecbur edilmesi hedefini taşıdığını savundu.
Gazeteye göre dünkü toplantı gergin bir havada gerçekleşti. Türk daimi temsilci, cebinde Bir milyon 166 bin euroluk bir çek bulunduğunu ancak teknik sorunlar meydana gelebilecek olması nedeniyle ödeme yapma yetkisi bulunmadığını söyledi.

İtalyan daimi temsilcisinin, Güney Kıbrıs’ı kastederek, bazı ülkelerin haftalar öncesinde uzlaşı formülünü kabul etmelerine rağmen şimdi geri adım attıklarını söylemesi üzerine Rum ve Yunan daimi temsilciler, uzlaşıyı asla kabul etmediklerini söylediler. Bunun üzerine İsviçre daimi temsilcisi, "Fakir Türkler ödemek istiyor ancak kötüler ona izin vermiyor" ifadesini kullanarak Rum ve Yunan temsilcine ironik bir yanıt verdi.

Öte yandan Yunan hükümet yetkilileriyle temaslarda bulunduğu, Atina’dan dün gece Güney Kıbrıs’a dönen Rum lider Tasos Papadopulos, Larnaka Havaalanı’na varışında yaptığı açıklamada, "Schwimmer formülünün benimsenmesini isteyenlerin sayısı belirlendi ve Titina Loizidu’ya tazminat ödenmesine ilişkin görüşme bir hafta ertelendi. Avrupa Konseyi, Hollanda daimi temsilcisinin, arabulucu olarak devreye girme yetkisi isteme niyetindeydi. Schwimmer formülünün benimsenmesi için yeterli oy çokluğunun sağlanamaması nedeniyle yetki talebinde bulunmadı" dedi.

Bu konudaki rekabetin ve perde gerisinin uzun bir süre daha devam edeceği değerlendirmesinde bulunan Papadopulos; "Yol uzun olacak. Bizim tezimiz, kararın kayıtsız şartsız yerine getirilmesidir ve bunu bütün istikametlere teyit ettik" dedi.
Fileleftheros gazetesi, "Titina Konusunda Türkiye’ye Yeni Süre Verdiler" başlığıyla yansıttı ve Türkiye’nin Loizidu’ya tazminat ödemeyi dün de reddettiğini savundu. Gazete, Türkiye’ye uygulanması olası yaptırımlara ilişkin metnin Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği tarafından hazırlanmış ve Daimi Temsilciler Komitesi’ne sunulmuş olmasına rağmen, sözkonusu metnin dün tartışılmadığını okurlarına iletti.

Haravgi gazetesi, "Titina Konusunda Yeni Erteleme - Tasos Papadopulos: Karar, Çözümün Tabi Olması Gereken İlkeleri Ortaya Koyuyor" başlıklı haberinde, Rum lider Tasos Papadopulos’un, Türkiye’nin (Loizidu’nun güvenlik içinde mülküne gitmesiyle ilgili) 2005 yılı şartının kabul edilmesi halinde bunun 2007’ye veya 2010’a sarkması olasılığı bulunduğunu, bunun da benzer başvurularda bulunanlar için olumsuz etkiler yapacağını öne sürdü.

Papadopulos, Rum Yönetimi’nin bu konuda hiçbir pazarlığa oturma niyetinde olmadığını söyleyerek, "Loizidu konusu çözümün tabi olması gereken ilkeleri ortaya koyuyor" iddasında bulundu.

Mahi gazetesi, "Türkiye’den Titina Konusunda Yeni Hayır" ve Simerini gazetesi, "Titina Fonu Önünde Çözüm" başlıklarını kullandı.

Simerini, Tasos Papadopulos’un temaslarını tamamlamasının ardından dün Atina’da düzenlediği basın toplantısında; "AİHM’in Titina Loizidu davasında verdiği karar Kıbrıs sorununun çözümü konusundaki ilkeleri ortaya koyuyor. Bu da, -çözümün aleyhine olmaması için çözümün kaçınılmaz bir bölümünü oluşturması gereken, insan haklarına saygıdır" dedi.
Gazete, Papaopulos’un yukarıda kaydedilen sözlerinin, Loizidu konusunun Kıbrıs sorununun çözümünü etkileyip etkilemediği sorusuna yanıtını teşkil ettiğini, ayrıca Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis’in de çözümün AB normlarına, BM kararlarına ve insan haklarına tam olarak saygı gösterilmesine dayanması gerektiğini savunarak aynı tezi ortaya koyduğunu haberine ekledi.

LEFKOŞA-(İHA)
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2003 Cuma 15:01:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?