19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Rum lider Papadopulos: Önkoşulsuz görüşmeye hazırız

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Annan planı temelinde önkoşulsuz müzakerelere hazır olduklarını söyledi.        1 Mayıs’a kadar Kıbrıs’ta çözümü hedeflediklerini söyleyen Rum yönetimi lideri, Avrupa Birliği’ne Birleşik bir Kıbrıs olarak girmeyi umduklarını da dile getirdi.
       
TÜRKİYE’YE SERT ELEŞTİRİLER
       Papadopulos, konuşmasında Türkiye’ye yönelik sert eleştirilerde de bulundu. Türk askerlerinin 1974’deki işgalinden sonra kaybolan Kıbrıslıların akıbetiyle ilgili hala bilgi sahibi olamadıklarını söyledi.
       Bu arada Louzidu kararını Türkiye’nin 5 yıl gecikmeyle yerine getirdiğini de kaydetti ve “Hiçbir ülkenin siyasi nedenleri bahane ederek, yükümlülüklerini yerine getirmeme hakkı verilmemeli” dedi.

ANAN'LA GÖRÜŞÜYOR

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi Başkanı Tasos Papadopulos'la bugün Brüksel'de bir görüşme yapacak. Görüşmede adanın iki tarafının birleşmesiyle ilgili son olasılıklar ele alınacak.
Papadopulos'un bu görüşmede, Kıbrıs'taki son olaylarla ilgili durum değerlendirmesi yapması bekleniyor. Rum kesimi liderinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın yaptıkları açıklamaları da görüşmede gündeme taşıyacağı açıklandı.
Denktaş, Pazartesi günü Kıbrıs sorununun çözümü için tekrar masaya oturabileceğini, fakat Mayıs'a kadar bir çözüme ulaşılabileceğine kuşkuyla baktığını söylemişti.
Adanın iki tarafı da BM barış planına karşı çıkmış, planda değişiklikler yapılmasını istemişti. Denktaş, Norveç'te geçen Mart ayında yapılan ve yarım kalan BM görüşmelerinde planı reddetmişti.
Denktaş'ın reddettiği plan, adanın iki tarafının da federal bir çatı altında birleşmesini ve toprak tazminatlarının Rumlar lehine ayarlanmasını, KKTC'den çıkarılan Rumlar'ın kuzeye tekrar gönderilmelerini istiyordu.

İHA - NTV
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2004 Çarşamba 13:03:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?