20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Rum siyasilerden Kıbrıs değerlendirmesi

Rum siyasiler, Kıbrıs müzakerelerinin başlaması için New York'ta iki taraf arasında sağlanan anlaşmayla ilgili görüşlerini sundu.
Haravgi gazetesine göre AKEL Genel Sekreteri ve Rum Meclis Başkanı Dimitris Hristofyas, "Hepsinin aynı masa etrafında bulunması gerçeği, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler ile uluslararası camiaya önemli bir mesajdır. Bu mesaj, 3 günlük zorlu mücadelede ortaya konulan görüş ve ruh birliği mesajıdır" dedi. Hristofyas, Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos'un New York'ta çetin bir mücadele verdiğini ve bunun gelecekte kendilerini bekleyen mücadele için bir hatırlatma olduğunu söyleyerek, mevcut ruh birliğinin önümüzdeki aylarda da devam etmesini diledi.
DİSİ Başkanı Nikos Anastasiades, kritik saatler geçirildiğini ancak kendilerini daha kritik ve daha zor günlerin beklediğini söyledi. Rum tarafının sert ve yapıcı mücadelesinin KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ı, ölü olarak gördüğü planı müzakere zemini olarak görmeye mecbur ettiğini savundu.
Anastasiades, ulusal sorumluluk duygusu gerektiği mesajını da göndererek, Kıbrıslı Rumlar'la Türkler'in birleşik Avrupa'da uyum ve işbirliği içinde bulunması isteniyorsa, herkesin sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini belirtti.
K.S. EDEK Başkanı Yannakis Omiru, zor bir haftanın geçirildiğine işaret ederek, onaylanan nihai metnin çözüm çabalarının Annan Planı temelinde olacağını açık şekilde ortaya koyduğunu savundu. Omiru, Yunanistan ve Türkiye'nin rolünün, Denktaş'ın talep ettiği gibi değil, yardımcı bir rol olacağını ve arzulanan dörtlü konferans çerçevesinde olmayacağını ileri sürdü. AB'nin görüşmelerdeki rolünün yükseltildiğini savunan Omiru, "Çözüm yolunu açmak için şimdi ulusal ruh birliği ve bütünlüklü çaba ortaya koyma zamanıdır" diye konuştu.
Bu arada Politis gazetesi, New York'taki gelişmelerle görüşmelerin 19 Şubat'ta başlatılmasının iki iktidar partisi DİKO ve EDEK'in ileri gelenlerinin hoşuna gitmediğini ve yeni ateşler yaktığını yazdı.
DİKO Milletvekili Andreas Angelidis, BM Genel Sekreteri'nin şartlarının kabul edilmesini eleştirerek partiden istifa etmeyi düşündüğünü belirtti.
EDEK Fahri Başkanı Vasos Lissaridis ise oldu bittilerle karşı karşıya bulunduklarını söyledi ve Tasos Papadopulos'un tavrından memnun olmadığını belirtti.
Lissaridis, "Kararla hemfikir değilim. Annan'ın hakemliğini kabul etmeyeceğimiz yönünde Ulusal Konsey karalarıyla çelişiyor" şeklinde konuştu.
LEFKOŞA - İHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2004 Cumartesi 14:32:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?