18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Rum yönetiminden Türkiye formülü

Rum gazetesi Filelefteros, 17 aralık zirvesinden önce Rum yönetiminin Türkiye’yle ilişkilere ilişkin üç formül üzerinde çalıştığını ve bu konuda Avrupalı devletlerden yardım istediğini yazdı.

Habere göre Rum yönetiminin ilk formülü, Türkiye-Güney Kıbrıs ilişkilerinin normalleştirilmesi sürecinin başlaması ve bunun zirve kararlarında açıkça belirtilmesi.

İlk formül tanınma

Rum yönetimi bu çerçevede Güney Kıbrıs’ın Türkiye tarafından tanınmasını ve diplomatik ilişki kurulmasını istiyor. Rum yönetiminin ikinci formülü ise Gümrük Birliği anlaşmasının Güney Kıbrıs’ı da içine alacak şekilde genişletilmesi.

Üçüncü formül de Gümrük Birliği anlaşmasıyla bağlantılı. Habere göre Rum yönetimi, Türkiye’nin Gümrük Birliği’nin genişletilmesine ilişkin protokolü, Avrupa Birliği’yle müzakerelere başlamadan imzalanmasını da bir formül olarak görüyor.

Straw talepleri Blair’e bildirecek

Gazete, Rum yönetiminin bu üç talebi İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’a ilettiğini yazdı. Habere göre, Straw bu tezleri İngiltere Başbakanı Blair’e ileteceğini taahhüt etti ve pazartesi günü Brüksel’deki Dışişleri Bakanları toplantısına, ülkesinin tezleriyle katılacağını söyledi.

Gazeteye göre Rum yönetimi, Fransa’dan da bu konuda destek isteyecek.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2004 Cumartesi 00:48:21
Güncelleme :11 Aralık 2004 Cumartesi 01:27:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?