18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Rum yönetiminin 'mülk' oyunu

KKTC’de yaşanan inşaat patlaması ve başta İngilizler olmak üzere AB vatandaşlarına yapılan mülk satışlarını engellemek isteyen Rumlar AB yasalarını lehlerine kullanmaya başladı.

Rum yönetiminin hazırladığı yeni yasaya göre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içinde mülk satın alan yabancılar hakkında, Avrupa Birliği ülkelerinde tutuklama emri çıkartılabilecek.

KKTC’ye yabancı yatırımlarını engellemeyi amaçlayan Rum mahkemeleri, önce Girne Lapta’da ev alan ve yıllardır burada yaşayan İngiliz Linda ve David Orams çiftini yargılayarak cezalandırdı. Ancak Rum mahkemesinin aldığı yıkım kararının KKTC’de uygulanması imkansız olunca karar sözde kaldı.

Bunun üzerine Rum yönetimi, formülü mülk satın alan yabancıları ülkesinde tutuklamakta buldu. Ancak bunun için de yasal düzenleme yapması gerekiyordu. İngiliz Orams ailesinin cezası 6 ay hapis 900 dolar da para cezasıydı. AB yasalarına göre, Avrupa çapında tutuklama ve icra kararı çıkartabilmek için en az bir yıl hapis cezası gerekiyor.

Rum yönetiminin parlamentosu hızlı bir şekilde yeni bir yasa hazırladı ve 281’inci maddenin ceza üst sınırını 2 yıla para cezasını da 10 bin dolara çıkardı.

Böylece Rumlar, önümüzdeki hafta sonu resmi gazetelerinde yayınlanarak yürürlüğe girecek yeni yasalarıyla, KKTC’de mülk alan yabancılar aleyhine Avrupa çapında tutuklama kararı çıkarabilecek.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 21 Mart 2005 Pazartesi 00:20:52
Güncelleme :21 Mart 2005 Pazartesi 00:22:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?