18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Rumlar kırmızı çizgilerini belirginleştiriyor

Kıbrıs Rum yönetiminin Kıbrıs sorunu üzerinde çalışan kurmaylar grubunun faaliyet planı üzerinde çalıştığı, ancak şimdilik birinci derecede ilgilendiği konunun Rum tarafının kırmızı çizgilerini belirginleştirmek olduğu bildirildi.

Kıbrıs Rum kesiminde yayımlanan Politis gazetesinin, "Şartlı İnisiyatif" ve "Öze İlişkin Kırmızı Çizgiler Neler" başlıklarıyla verdiği haberlerde, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un, müzakere prosedürüyle ilgili tavrını açık şekilde belirlediğini yazdı. Gazete, bunları şöyle sıraladı:

"-Katı takvimi olan yeni inisiyatife hayır.
-BM'nin hakemliğine hayır.
-Çözüm çerçevesi oluşturulmadan önce referanduma hayır.
-BM Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonuna evet.
-AB'nin ve AB kurumlarının Kıbrıs sorununun çözümü çabalarına daha aktif katılımına evet."

Gazete, "Annan Planı'a entegre edilmesi gereken ve Rum tarafının kırmızı çigilerini oluşturan taleplerini" de şöyle sıraladı:

"-Türk askerlerinin daimi olarak Kıbrıs'ta kalmasına hayır.
-Federal devletin ekonomisi üniter olmalıdır.
-Devletin bir çeşit işleyebilirliği olmalıdır.
-Adada kalacak olan 'yerleşiklerin' sayısına katı bir tavan sınırı getirilmesi gerekir. Adada kalacak olan 'yerleşiklerin', ikinci bir referandum yapılması durumunda oy hakları olmamalıdır.
-Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin Kıbrıs'ta daimi garantörlük haklarına hayır."

Bu arada, Rum Alithia, Simerini, Mahi ve Haravgi gazeteleri, Kıbrıs konusunda BM'nin yeni bir girişim üstlenmeye isteksiz olduğunu yazdılar. Rum gazeteleri, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın yardımcısı Krean Prendergast'ı Kıbrıs sorunu yerine Ortadoğu sorunu için görevlendireceği yönünde bilgiler olduğunu belirtti.
AA
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2005 Pazar 18:04:19
Güncelleme :9 Ocak 2005 Pazar 18:06:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?