18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Rumlar Türkiye'yi AB'de istemiyor

Yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, Kıbrıslı Rumlar, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı ve Rum yönetiminin Türkiye’nin AB’ye katılımını veto etmesini destekliyor.

Rum haber ajansına göre, RAI Kamu Danışmanlık Şirketi tarafından, 29 kasım ile 17 aralık 2004 tarihleri arasında 18-75 yaşları arasındaki tüm nüfusu temsilen 984 kişiyle yapılan anketin sonuçları açıklandı.

Anket sonuçlarına göre, Kıbrıslı Rumların sadece yüzde 35’inin Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediği, yüzde 60’ının ise desteklemediği gözlemlendi.

Ayrıca, Kıbrıslı Rumların yüzde 75’i Türkiye’nin AB’ye kısıtlamalarla üye bir devlet olarak katılması gerektiği, yüzde 74’ü ise Rum yönetiminin Türkiye’nin AB’ye katılımını veto etmesi gerektiği görüşünü savundu.

Rumlar çözüm için kötümser

Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak ise Rumların yüzde 85’i kötümser görünüyor. Çözüm için önkoşullarla ilgili olarak, Rumların yüzde 40’ı Türk askerlerinin geri çekilmesini, yüzde 17’si göçmenlerin geri dönmesini ve yüzde 11’i ise mülkiyet konusunu önkoşul olarak gösterdi.

Araştırma sonuçlarına göre, Kıbrıslı Rumların yüzde 58’i ’Kıbrıslı Türklerle yaşamanın kolay olabileceğini’ düşünüyor ve şu ana kadar yüzde 52’si Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret etmiş bulunuyor.

Türk bölgelerine geçmeyenlerin yüzde 27’si zorunlu pasaport gösterilmesini, yüzde 13’ü çözümden sonra geçeceğini, yüzde 8’si güvenlik nedenlerini, yüzde 5’i KKTC’yi tanımış hissedeceğini, yüzde 4’ü duygusal nedenleri gerekçe gösterdi.

Yüzde 74’ü AB hakkında bilgisiz

Güney Kıbrıs’ın AB’ye katılımdan sağladığı kazançlarla ilgili olarak kötümser gözüken Rumların sadece yüzde 38’i Güney Kıbrıs’ın üyelikten faydalandığını, yüzde 33’nün ise üyeliğin olumsuz sonuçlara neden olduğunu ifade etti.

Ankete katılanların yüzde 23’ü AB etkinlikleri hakkındaki bilgilerin yeterli olduğunu, yüzde 74’ü ise yeterli bulmadığını belirtti.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 18 Mart 2005 Cuma 00:19:18
Güncelleme :18 Mart 2005 Cuma 00:21:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?