19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Rumlar'dan 'hayır', Türkler'den 'Evet''

Kıbrıs'ın 30 yıllık bölünmüşlüğe son vermek amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın hazırladığı planın oylandığı refrandumun sonuçları hemen hemen kesinleşti.

Plana Rum tarafında yaklaşık dörtte üçü aşan oranda hayır dendi.

Türk tarafında ise plana üçte ikiyi aşan oranda destek verildi.

Referandumlara katılım oranı ise kuzeyde yaklaşık yüzde 86, güneyde ise yaklaşık yüzde 90 olarak gerçekleşti.

KIBRIS REFERANDUMU


Kuzey Kıbrıs: % 64.91 EVET, % 35.09 HAYIR
Güney Kıbrıs: % 24 EVET, % 76 HAYIR
(Kesin olmayan sonuçlar)

Bu yöndeki sonuçların kesinleşmesi halinde, 1 Mayıs'ta Avrupa Birliği'ne sadece Rum tarafı üye olacak.

Avrupa Birliği sonuçtan 'derin üzüntü' duyduğunu açıkladı.

Rumlar 'Ne sonucu kutlayalım, ne de yas ilan edelim' diyor

Kıbrıs'ta referandum sonrası çıkış anketlerine ilk tepki, Güney Kıbrıs hükümet sözcüsü Kipros Hrisostomodis'ten geldi.

Kipros Hrisostomodis Yunan ERT Televizyonu'na yaptığı açıklamada, 'Ortada kutlanacak bir durum yok. Yas ilan etmeye de gerek yok. Kıbrıslı Rumların 'hayır' kararı bir çözüme karşı değildir. Annan Planı'nın bazı hükümlerine karşı verilen bir protesto oyudur.' dedi.

Avrupa Komisyonu: Sonuçtan çok üzgünüz

Avrupa Birliği, Kıbrıs'ın her iki yakasında bugün yapılan referandumun sonuçlarının üzüntü verici olduğunu bildirdi.

Avrupa Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, Kıbrıslı Rumların referandumda 'hayır' oyu kullanmalarıyla, büyük bir fırsatın kaçırıldığı belirtildi.

Komisyon ayrıca, Annan planına 'evet' oyu veren Kıbrıslı Türkleri ödüllendirmeye hazır olduğunu açıkladı.

Kıbrıs halkına kendi geleceğini tayin şansı

Referandumda Türk kesiminde 143,636 Türk, Rum kesiminde ise 480,165 seçmen bulunuyordu. Katılımın her iki kesimde de yüksek olduğu kaydediliyor.

Seçmenlere oy pusulasında, "Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'ne birleşik olarak gireceği yeni düzeni hayata geçirecek Kuruluş Anlaşması ve tüm Eklerini: Kıbrıs Türk Devleti'nin Anayasasını ve yürürlükte olacak yasalara ilişkin hükümleri onaylıyor musunuz?" diye sorulmuştu.

Bu plan üzerinde iki tarafın liderlerinin uzlaşamaması ardından bazı hükümler hakkındaki son kararı Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan vererek anlaşma ve eklerini kamuoyuna açıklamıştı.

Referanduma gidilirken adanın güneyinde, hükümetteki iki büyük parti AKEL ve DİKO plana hayır denmesi yolunda tavır koymuş, sadece ana muhalafetteki DİSİ seçmenleri planı desteklemeye çağırmıştı.

Rum tarafını plana destek vermeye ikna etmek üzere, planın uygulanmasına Birleşmiş Milletler verilmesi yolundaki girişimler ise Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'ndeki vetosunu kullanması ile başarısız olmuştu.

Kuzeyde ise Başbakan Mehmet Ali Talat'ın partisi CTP plana destek isterken, iktidar ortağı Serdar Denktaş, halkı 'evet' ya da 'hayır' yönünde bir tercihe zorlamayacaklarını söylemiş, ana muhalafetteki Derviş Eroğlu ise plana karşı çıkmıştı.

Planın içeriğini kabul etmediklerini belirten Türk ve Rum liderler Rauf Denktaş ve Tassos Papadopulos da sabah erken saatlerde adanın her iki yanında oylarını kullandı.

AJANSLAR
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2004 Cumartesi 18:42:04
Güncelleme :25 Nisan 2004 Pazar 17:25:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?