18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Rumlardan İtiraf: Türk askerini biz vurduk

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Savunma Bakanlığı, 21 Ocak Cuma günü KKTC’nin Güney Kıbrıs sınırının Kaymaklı bölgesinde nöbet tutan Türk askerinin, havalı tüfekle yüzünden yaralanması olayında ateş edenin, karşı mevzideki Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) askeri olduğunu açıkladı.

Lefkoşa’da Kaymaklı bölgesinde, RMMO mevzisinde görevliyken, Türk mevzisinde nöbet tutan Türk askerine ateş ederek onu yüzünden yaralayan Rum askerine disiplin cezası verildi. Rum basınında çıkan haberlere göre, Rum Savunma Bakanlığı, olayla ilgili araştırmalardan sonra açıklama yaparak olaydan, kendisine verilen emre itaat etmeyen RMMO askerinin sorumlu olduğunu bildirdi.

Rum Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, ’’Milli Muhafız Ordusu, olayla ilgili öngörülen disiplin önlemlerini almış ve söz konusu asker görevinden uzaklaştırılmıştır’’ denildi. Rum Savunma Bakanlığı, olayı ’’münferit’’ olarak niteledi ve bu talihsiz olaydan duyduğu üzüntüyü belirtti.

Rum askerin, havalı tüfeği evinden götürdüğünü belirten Rum basını, Rum askerin ’’kendisini çeşitli şekillerde tahrik ettiği için Türk askerine ateş ettiğini’’ öne sürdüğünü yazdı. Rum basını, Rum yetkililerin, Türk tarafından, olaydan dolayı özür dilediğini de duyurdu.

Rum yetkililer daha önce, Rum Milli Muhafız Ordusu’nun konuyla ilgisi olmadığını ve merminin Rum tarafından atıldığını gösteren herhangi bir emareye rastlanmadığını açıklamıştı. Türk tarafıysa konuyla ilgili açıklama yapmamıştı.

Bu arada, Kıbrıs’ta görevli BM Barış Gücü (UNFICYP) Sözcüsü Brian Kelly , olayı ’’ihlal’’ olarak nitelendirdiklerini açıkladı. Kelly, ’’UNFICYP’e göre, bu olay bir ihlaldir ve BM kayıtlarına da böyle geçmiştir’’ dedi.
AA
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2005 Cuma 13:16:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?