20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

’Rumların canı biraz sıkkın’

Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları zirvesinde, tutumu dikkatle izlenen bir üye de Kıbrıs Cumhuriyeti.

Lefkoşa, Ankara tarafından tanınmaması durumunda, Türkiye ile müzakerelerin başlamasını veto edebileceği sinyalleri vermişti.

Ancak daha sonra geri adım atarak dolaylı tanınma anlamına gelecek bir formülde ısrarcı olmuştu.

Bu formül de, Türkiye’nin, Avrupa ile Gümrük Birliği’ni düzenleyen Ankara Anlaşmasına Kıbrıs’ı da dahil etmesi.

Türkiye ise ’Önce müzakere kararı’ diyor.

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Kıbrıs’ta yayımlanan Politis gazetesinin Brüksel muhabiri Myria Andoniadou, Kıbrıslılar’ın ’biraz hayalkırıklığına uğramış göründüklerini’ aktarıyor.

Andoniadou’ya göre, Kıbrıs meselesi ve Kıbrıs’ın bu zirveden beklentilerinin, Türkiye’nin taleplerine kurban gittiği izlenimi uyanmış durumda.

Türkiye’nin ’müzakere tarihi’ ve ’müzakerelerin neyle sonuçlanacağı’ konularında istediğini alamaması halinde, Kıbrıs konusunda adım atmamaya kararlı olduğuna dikkat çeken Andoniadou, şöyle devam ediyor:

"Dolayısıyla Rumların canı biraz sıkkın, çünkü bu zirveden ciddi beklentileri var.

Kıbrıs Cumhurbaşkanı, Türkiye ile müzakerelere başlanmasına evet deyip de, karşılığında Kıbrıs için bir şey koparmadan adaya dönemez."

Antenna: Lefkoşa yazılı güvence isteyecek

Güney Kıbrıs’ta yayın yapan Antenna televizyonu da, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos’un, tanınma konusunda 17 Aralık’tan önce Ankara’dan yazılı bir güvence alamamaları halinde, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecini veto etmeye kararlı olduğunu iddia etti.

Habere göre, Papadopulos bu konuda, Yunanistan’ın yanısıra Fransa, Belçika, Avusturya, İspanya, Portekiz ve Slovakya’dan tam destek aldı.

Antenna televizyonuna göre Papadopulos’un ilk beklentisi, Türkiye’nin Ankara anlaşmasında Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıma anlamına gelen protokolü 17 Aralık’tan önce imzalaması.

Diğer beklenti de müzakerelere başlamadan önce Kıbrıs’ı tanıyacağı konusunda Türkiye’nin sözlü taahhütte bulunması.

Antenna Televizyonu’nun diplomasi muhabiri Dimitris Kotaridis ise, BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Kıbrıs konusunun AB zirvesinde Türkiye’nin karşısına ciddi bir sorun olarak getirilmeyeceğini söyledi.

Kotaridis, "Yunanistan hükümeti, Avrupalı bir Türkiye istiyor. Ege ve Kıbrıs konularının artık Türk-Yunan sorunu olmaktan çıkmasını ve Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki sorunlar haline gelmesini istiyor" şeklinde konuştu.



BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2004 Perşembe 15:51:32
Güncelleme :16 Aralık 2004 Perşembe 15:53:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?