20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Rumların veto tehtidi sürüyor

Kıbrıs Rum yönetimi parlamento başkanı Dimitris Hristofyas, "Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerine başlamak için, Kıbrıs (Rum) cumhuriyetini tanıması gerektiğini" öne sürdü.

Türkiye’nin AB perspektifinin korunmasında Kıbrıs (Rum) cumhuriyetini tanıyıp tanımamasının "çok ciddi bir rolü" olduğunu iddia eden Hristofyas, bunun, AB’nin Türkiye ile üyelik müzakerelerini başlatmasının "olmazsa olmazlarından biri olduğunu" savundu.

Hristofyas, "Türkiye bilmelidir ki eğer AB 25 üyesiyle müzakere etmesine karar vermişse, bu ülkelerden birisini görmezden gelemez, topraklarının bir bölümünü işgal ederek, tanımamazlık edemez" dedi.

"AB’nin, Türkiye’ye müzakere tarihi vermeden önce, Ankara’nın, Kıbrıs (Rum) cumhuriyetini tanımasını istemesi gerektiğini" savunan Hristofyas, AB’den bunu yapmasını beklediğini belirtti.

Hristofyas, AB’nin böyle bir karar alması için Lefkoşa’nın (Rum) Atina ile ortak hareket etmesi gerektiğini kaydederek, "Aralık ayında Türkiye’nin müzakere kararının birkaç şeyle birlikte Kıbrıs’ı (Rum) tanıması koşuluyla verilmesi için Yunanistan ile güçlerimizi birleştirmeliyiz" dedi.

Kıbrıs sorununa değinen Hristofyas, bu konuda Rum tarafının Annan planında bazı değişiklikler yapılmasını istediğini belirtti.

LEFKOŞA -AA
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2004 Pazartesi 08:48:23
Güncelleme :1 Kasım 2004 Pazartesi 08:51:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?