19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Rumsfeld hakkında suç duyurusu

Berlin - Amerikan insan hakları derneği "Center for Constitutional Rights" (CCR), ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld hakkında savaş suçu işlediği gerekçesiyle Alman Federal Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

CCR Başkanı Michael Ratner, "Rumsfeld ile 9 yöneticiyi, savaş suçu işlemek ve Irak’taki Ebu Garib cezaevinde bulunan tutuklulara işkence yaptırmakla suçluyoruz" dedi.

Bunun için, savaş suçlularının ve insanlığa karşı suç işleyenlerin her yerde izlenebilmesini öngören Alman yasalarından faydalandıklarını ifade eden Ratner, "Alman hukuku bu alanda dünya çapında hazırlananların en iyisi" diye konuştu.

Haklarında suç duyurusunda bulundukları kişiler arasında Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) eski Başkanı George Tenet ile Amerikalı general Ricardo Sanchez’in de bulunduğunu kaydeden Ratner, Rumsfeld’in ve söz konusu Amerikalı yetkililerin Irak’taki cezaevinde uygulanan yöntemleri onayladıklarına dair bilgilere sahip olduklarını söyledi.

Başvuruyu doğrulayan Karlsruhe kentindeki Federal Başsavcılık da 170 sayfalık suç duyurusunun inceleneceğini ve bu konuda bir dava açılıp açılmaması konusunda karar alınacağı açıkladı.

AA
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2004 Salı 16:03:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?